Палац у Сколе

Палац у СколеСколевський район — курортна зона. Тут розташовані такі відомі місця відпочинку, як гірськолижна база Славське та бальнеологічний курорт Трускавець. В околицях Сколе, у мальовничому місці під захистом карпатських гір, порослих хвойними лісами, розташувався палац у стилі необароко.

Палац побудував у середині XIX століття барон Кінський. Наприкінці XIX століття його викупили і значно перебудували, надавши сучасних форм, два брати барони Гредли.

Брати були великими підприємцями, що розвернули в Карпатах широку діяльність. Вони володіли каменярнями, лісопильнями і пилорамами, займалися також туристичним бізнесом. Брати побудували в Карпатах декілька вузькоколійних залізниць, гідроелектростанцію, майстерні.

Двоповерхова будівля палацу була розкішно декорована в стилі необароко. Оздоблення фасадів добре збереглося до наших днів, проте інтер’єри палацу втрачені.

Сьогодні в будівлі розміщена школа-інтернат, де вчаться і мешкають не лише сироти, але й діти з віддалених гірських сіл, у яких немає шкіл.