Ілля Муромець мав зріст 177 см і помер від удару списа

Ілля Муромець мав зріст 177 см і помер від удару  списа

У1988 р. було створено Міжвідомчу комісію, до якої увійшли спеціалісти академічних інститутів, Міністерства охорони здоров’я УРСР. Від 1988 до 1990 р. комісія здійснила низку комплексних морфологічних, етимологічних, мікробіологічних, антропометричних, рентгенологічних і біохімічних досліджень, а також особистісну ідентифікацію мощей найбільш відомих історичних осіб.

Дослідження встановили, на які хвороби страждали чорноризіи, у кого з них були прижиттєві травми й у кого травми прислужилися причиною смерті.

Наприклад, дослідження мощей билинного героя-богатиря прп. Іллі Муромця показали, що він вирізнявся високим, як на ті часи, зростом — 177 см, а також богатирською силою ("виключним розвитком м’язової системи"). Водночас з’ясувалося: він тривалий час потерпав від захворювання хребта, що призвело до функціональної перебудови організму. У преподобного за життя були переломи ключиці й ребер. А помер він від проникаючого поранення грудної клітки пласким кілким предметом (списом).

Багато хто з ченців страждав від різних ревматичних захворювань. Було встановлено зріст похованігх та їхній приблизний вік на момент смерті. З усіх похованих у Ближніх печерах найнижчим виявився Микола Святоша — 153 см. Помер він у віці близько 70 років (немалий вік як для середньовіччя).