с. Чижівка

с. Чижівка

Церква СвятоМиколагвська. Коли була збудована в селі перша церква, точних відомостей немає. Десь у другій половині ХУП століття туг почала розвиватись осада, що належала, за переказами, козаку Чижу. Тут селилися і вихідці з північного заходу України, досить поширені були в селі прізвища польського походження. Про найближчий хуіір, селище Барвінок, яке колись називалося Гонтарів-кою, є переказ, що раніше там був хутір шляхтича Ястремського.

Л. Похилевич згадує про церкву, збудовану в другій половині XVIII століття. Вона була дерев’яна, належала до 5-го класу, землі мала 40 десятин.

У 1860 році було збудовано нову дерев’яну, однопрестольну церкву. Вона, як і її попередниця, належала до 5-го класу, землі мала 43 десятини.

У 80-х роках XIX століття парафія церкви налічувала 857 чоловіків, 870 жінок. У церковнопарафіяльній школі навчалося ЗО учнів, в тому числі 10 дівчат.

Майже століття була вона окрасою села, та в 1944 році з гор під час бойових дій.

У 1995 році з ініціативи А. В. Горбаєнка, всім миром парафіяни села спорудили біля сільського цвинтаря каплицю. Воістину народною була ця будова.