Палац в Оброшиному

Палац в ОброшиномуНині приміщення палацу в селі Оброшине займає Науково-дослідний інститут землеробства і тваринництва, а в період свого розквіту він слугував резиденцією львівських архієпископів. Палацовий ансамбль, створений 1730 року, складається з палацу, службових будівель, парку й ефектної парадної брами. За брамою, перед головним фасадом палацу, розкинувся курдонер — круглий парадний двір.

Карети гостей зупинялися перед парадним входом і, висадивши пасажирів, вирушали в каретню, зробивши елегантне коло шани. Будівництвом палацу керував відомий польський архітектор Ю. Фонтан, автор низки палацових комплексів на території, що входила в ті часи до складу Польщі.

У стилістиці палацу відбито перехід від пізнього бароко до рококо, коли оздобленню фасадів приділялося менше уваги, а головний акцент робився на інтер’єрі. Зали палацу прикрашали вишукані меблі і багата колекція картин, у парку було влаштовано оранжереї, встановлено витончені скульптури, багато з яких збереглося до наших днів. На жаль, оздоблення фасадів палацу нещадно спотворили під час реставрації 1922 — 1925 років.

Архітектор Б. Віктор, що керував роботами, замінив зруйновані елементи декору новими, у стилі модерн, а з боку паркового фасаду прибудував балкон. Розкішні інтер’єри не пощадив час: