Компост: як правильно його заготовлювати

Який городник не мріє про багатий врожай овочів і фруктів? Хімічні добрива, зрозуміло, ефективні, але часте застосування їх, нерідко призводить до того, що в овочах і фруктах накопичуються нітрати. У органічних добрив більше переваг, але вартість їх далеко не бюджетна. Та й навіщо витрачатися, якщо ефективне добриво буквально лежить під ногами. Йдеться про компост.

Кожен городник влітку займається прополкою. Тому бур’яну влітку більше, ніж достатньо. Крім цього часто доводиться викидати залишки овочів і фруктів, папір. Але навіщо викидати, коли це все можна використовувати з користю, якщо перетворити органічні відходи в компост.

Як правильно заготовити компост
Зовсім не обов’язково перетворювати свою ділянку в сміттєвий полігон. Потрібно просто влаштувати на ділянці спеціальне місце, де будуть перегниватимуть органічні відходи — компостну яму. Однак компост буде корисним тільки в тому випадку, якщо правильно його заготовляти.

Які правила заготівлі компосту існують:
• Враховувати «компоненти», які відправляються в яму. Далеко не кожен вид органічних відходів можна перетворити на корисну добриво.

Для компосту підходять бур’яни, трава після того, як її скосили, шкаралупа від яєць, папір, в тому числі і картон, гуща від кави, очищення овочів і фруктів. Вважається дуже корисним, якщо додавати в компост коров’ячий гній або курячий послід.

Однак не варто поспішати відправляти в яму:
• Бур’яни, якщо на них є насіння;
• М’ясо в сирому вигляді;
• Тирса;
• Консервні банки;
• великі шматки деревини;
• Молочну продукцію;
• Наповнювач з котячого туалету;
• шматки пластика;
• Шкаралупу горіхів.

Всі ці відходи, на жаль, не годяться для подальшого використання. Якщо покласти в яму бур’яни з насінням, то потім не повинен дивувати той факт, що бур’яни поширюються по ділянці з космічною швидкістю.

Як складати компост
На щастя, велика частина органічних відходів годиться для подальшого використання в якості компосту. Однак підбирати компоненти майбутнього компосту потрібно теж грамотно. В першу чергу потрібно враховувати, що за своїм складом всі вони сильно відрізняються. Якісне добриво має мати збалансований склад. Тому «склад інгредієнтів» також важливий.

Для того щоб компоненти правильно перегниває, потрібна присутність вуглецю. Цей мікроелемент присутній в соломі, в опалому листі, в деревині, до картон. Не менш важливо і присутність у складі компосту азоту. Він міститься в зеленій траві і відходах, які залишаються після приготування їжі. При цьому дуже важливо правильно дотримуватися пропорції.

Щоб «інгредієнти» добре перегниває, компост потрібно постійно перемішувати. Це не тільки сприяє активному процесу, а й забезпечує доступ кисню. Крім того, якщо регулярно перемішувати компост, то можна уникнути утворення грудок, які небажані.

Слід пам’ятати про те, що дрібні компоненти перегниває швидше. Тому перш, ніж закласти порцію відходів в компост, їх варто гарненько подрібнити.