Подземелья Львова, куда можно попасть без экскурсии

Майже кожен будинок в старій частині міста має свою історію. Чим старше будівля, тим більше таємниць вона приховує. Не дивно є підземні ходи, розмістилися під деякими будинками і храмами.

«Тільки 10 відсотків підземель вдалося дослідити на сьогодні. Однак всі бажаючі можуть допомогти », — розповідає екскурсовод. Зробивши свій матеріальний внесок для потреб храму — відразу ж подумаєте Ви. Але він закінчує свою пропозицію жартом: «Ось в кутку стоять лопати, можете брати їх і приступати до роботи».

Останнім часом екскурсії меня не приваблюють — багато вже доводилося чути, читати або дізнаватися випадково про місце, яке збираєшся відвідати. Однак захотілося погуляти підземеллями Львова, а туди іноді просто так не пускають. Дівчина-адміністратор сказала, що екскурсію насправді не варто замовляти — висока ціна не виправдовує очікувань. Однак вона розповіла, в які будівлі варто зайти — мовляв, влаштуйте тур самостійно.

Отже, вашій увазі кращі і цікаві підземелля Львова.

Це залишки стін XIII в. Тут представлені зразки побутових предметів і кераміки, а також фрески, що датуються XVII-XVIII ст. Цікава знахідка — саркофаг XVIII ст. з чудовим різьбленням. У ньому є отвір, зроблене зсередини, що дуже дивно. Як і те, що тут ніхто не був похований. Розповідають, що підземеллями і досі блукає привид Чорного монаха в пошуках своєї проданої душі.

Вхід безкоштовний і відкритий для відвідувачів щодня з 11:00 до 20:00. Необхідно лише залишити пожертвування для храму в спеціальній скриньці. Тут проводять ще й нічні екскурсії. Перед тим як відвідати підземелля, необхідно звернутися в інформаційний центр, що знаходиться в храмі.

Підземелля Преображенської церкви
Ці — найбільші в цілому місті. Правда потрапити туди можна, на жаль, тільки в складі екскурсійної групи (в рамках спеціального туру). Підземелля собору з’явилися в XIX в. А ще тут колись існував орден, який викуповував християн із турецької неволі — Тринітарії. Раніше в підземеллях відбувалися поховання, які, на жаль, не збереглися до цих пір. Однак є тут і своя «родзинка» — сліди кігтів диких звірів на древніх стінах. Ви зможете почути цікаву легенду про них.

Підземелля Домініканського монастиря
Найстаріші у Львові. Історики припускають, що це — залишки стіни палацу самого князя Лева! Однак неможливо довести цей факт остаточно, і тому до сих пір йдуть постійні суперечки з цього приводу. Тут є зал тортур (точніше його копія) і келія монаха-відлюдника. А ще Ви почуєте не одну цікаву, загадкову і навіть комічну історію, пов’язану з підземеллями Домініканського монастиря.

Сюди можна без проблем потрапити щодня з вівторка по неділю. Екскурсії проходять кілька разів на день (11:00, 14:00, 17:00). Вартість вхідного квитка для дорослих, студентів і дітей — 20 і 10 грн. відповідно.

Підземелля монастиря бернардинів
Більшість підземель тут нерозчищені або зруйновані, проте можна потрапити в частину, розташовану під Музеєм ідей. У підземеллях зручно розташувалися музеї художнього скла і українського модернізму, вхід куди — безкоштовний. Вони приймають відвідувачів з 10:00 до 19:00 в будні і з 12:00 у вихідні.

 
Підземелля аптеки-музею
Це найдавніша аптека в місті, де багато цікавих експонатів. Підземелля приготували сюрприз: тут — лабораторія вченого. Та ще й не простого вченого, а справжнього алхіміка! Вхід в музей — 15, 10 і 7 грн. для дорослих, студентів і дітей шкільного віку відповідно. Відкрито кожен день з 10:00 до 17:00.

І трохи інформації для тих, хто вирішить замовити екскурсію:

Тривалість — від двох до трьох годин.

Вартість — 50-70 грн. з людини (включена вартість екскурсійного обслуговування та вхідних квитків в підземеллі).

Вхід в деякі музеї та підземелля оплачується окремо.

Ціни можуть змінюватися. Більше інформації можна отримати в туристичних центрах міста.

Ми любимо загадкові місця. Можливо, Вам вони також сподобаються! Поділіться з нами в коментарях враженнями, коли прогуляєтеся підземеллями Львова?