Як вибрати марку кабелю

При виконанні електромонтажних робіт дуже важливо правильно підібрати марку кабельно-провідникової продукції для даної ситуації.

На сьогоднішній день існує безліч видів проводів і кабелів. Кожен з них має своє призначення.

У даній статті я приведу опис марок кабельно-провідникової продукції, які найбільш часто використовують для монтажу і заміни внутрішньої електропроводки в квартирах і житлових будинках.

Всі описані проводу та кабелю мають мідні жили і ізоляцію з ПВХ.

Для початку мені хотілося б розповісти про два види кабельно-провідникової продукції, які досить часто використовуються для виконання стаціонарної електропроводки, але насправді для цього не призначені! Це ШВВП і ПВС.

Шнур ШВВП
ШВВП — плоский шнур з подвійною ізоляцією, призначений для приєднання машин і приладів побутового призначення або іншого аналогічного застосування в мережах з номінальною змінною напругою до 380 В. Термін служби ШВВП — 10 років в стаціонарних установках.
ШВВП не рекомендується застосовувати для монтажу стаціонарної електропроводки!

Провід ПВС
ПВС — провід з подвійною ізоляцією, має як правило 5 або 6 клас гнучкості. Призначений для стаціонарного і рухомого приєднання різних електроприладів та виготовлення перенесень. Термін служби ПВС — 6 років у рухливих, і 10 років при стаціонарній установці.

Як і ШВВП провід ПВС не призначений для монтажу стаціонарної електропроводки.

Кабелю призначені для монтажу стаціонарної електропроводки.

Провід ВВП http://mrija.com/produce/vvp/144
ВВП — плоский провід з подвійною ізоляцією призначений для монтажу електричних ланцюгів в стінах, пустотних каналах будівельних конструкцій або закладення в штукатурку, для монтажу силових та освітлювальних мереж.

Провід ВВП може мати дроти складаються як з однієї монолітної, так і з декількох перекручених жив, і в результаті мати різну ступінь гнучкості.

Залежно від цього розрізняють:

ВВП-1 — застосовується для фіксованого монтажу
ВВП-2 — для ділянок, де можливі вигини
ВВП-4 — для ділянок, де можливі часті вигини
Термін служби — 15 років.

ВВП найчастіше застосовують при монтажі електропроводки під штукатурку і в штробах.

Кабель ВВГ
ВВГ — кабель з подвійною ізоляцією призначений для монтажу стаціонарної повідці. На відміну від ВВП, жили в ВВГ (якщо це не ВВГ-П) перевиті між собою, через що його не можна закладати безпосередньо під штукатурку або в штроби. У таких випадках його потрібно прокладати в гофре або трубі.