Як вибрати бензопилу. Поради експерта

Отже, ви вирішили купить бензопилу на http://master.com.ua/sadovaja-texnika/benzopily. Ще років двадцять тому нічого крім бензопили «Дружба» ми й не знали, а зараз ринок вражає своєю різноманітністю. Для початку давайте розберемося з вами, які бувають бензопили і для чого можуть використовуватися.

Всі виробники бензопил поділяють свою продукцію на три сегменти:
• Побутові пили, часто звані «сучкорізом». Потужність цих пил не перевищує двох кіловат. Ці пилки підійдуть вам, якщо бензопилу ви купуєте для обрізки сучків або заготівлі дров в невеликих обсягах. Серед головних переваг цих пил — низька ціна і невелика вагу.
• Напівпрофесійні пили, звані «фермерськими». Зазвичай потужність цих пил коливається між 2 і 3 кіловатами. Основними користувачами таких пил стають працівники мисливських господарств і люди, що займаються лісозаготівлями. Хороша потужність, наявність примочок, що полегшують заведення і прийнятна ціна — все це у них є.
• Професійні пилки. Пили цього класу розраховані на самі жорсткі умови експлуатації, відрізняються максимально потужними двигунами, великою довжиною своєї шини і максимальним набором функцій для тривалої роботу.

Якщо ви купуєте бензопилу для роботи у своєму саду абсолютно невиправдано купувати фермерську або професійну пилку. З урахуванням обсягів робіт оцінити перевагу антивібраційної рукоятки і декомпрессионного клапана ви просто не встигнете. А якщо вам ще й доведеться стоячи на драбині обрізати верхні сучки в своєму саду, то робота важкої великої професійної бензопилою перетвориться на справжню муку.

Придбавши ж побутову бензопилу для професійного використання, ви дуже швидко зіткнетеся з необхідністю досить дорогого ремонту або її заміни. І з обліків нецільового використання бензопили оплачувати ремонт вам доведеться зі своєї кишені. Як говориться «скупий платить двічі».

Вибравши клас бензопили можна переходити до вибору пильного апарату. Пільний апарат складається з ведучої зірочки, шини та ланцюга. Довжина шини безпосередньо пов’язана з її ефективністю і маневреністю. Чим довше шина, тим більшу товщину деревини ви зможете розпиляти, а й керувати такою бензопилою буде складніше. Оптимальним рішенням для початківця користувача будуть бензопили з довжиною шини від 14 до 16 дюймів.

Шини бувають двох типів: з обслуговується і необслуговуваної веденої зірочкою. Якщо ви вибрали бензопилу з обслуговується зірочкою, то вам необхідно придбати шприц і мастило. В якості змащуючого речовини краще не використовувати литол або солідол, а придбати спеціальну змазку для веденої зірочки. Та коштує вона дещо дорожче, але й ефективність її набагато вище. І ще один дуже важливий нюанс — якщо використовуєте мастило, то намастіть весь час або вже тоді не намастіть зовсім. В отвір для змащення в процесі роботи може потрапити деревний пил, яка після засихання в поєднанні з мастилом може привести до заклинювання веденої зірочки шини і шину доведеться викидати.

У процесі роботи вперше чергу зношується верхня частина шини. Тому в процесі експлуатації періодично перевертайте шину для її рівномірного зносу з обох сторін.
Установка ланцюга на шину процедура нескладна. Помістіть ланцюг бензопили на чашці зчеплення і вже після цього починайте натяжку ланцюга. Для натяжки ланцюга на корпусі є спеціальний регулювальний гвинт. При повороті гвинта вправо шина почне витягуватися, і ланцюг перестане провисати. Після натяжки спробуйте витягнути ланцюг з паза шини. Правильно натягнутий ланцюг повинна витягуватися з паза шини на 3-4 міліметра. Якщо ви перетягнули ланцюг при установці — ланцюг буде погано ходити по шині і пиляти бензопила нормально не буде. Якщо ланцюг мало натягнута, то велика ймовірність того, що ланцюг зіскочить, і ви ризикуєте отримати травму. Тому до натяжки ланцюга варто поставитися з усією серйозністю.

Для нормальної експлуатації бензопили вам необхідно як мінімум два ланцюги. Справа в тому, що будь-яка ланцюг в процесі роботи починає розтягуватися і збільшувати навантаження на провідну зірочку вашої бензопили. Наявність двох ланцюгів робить знос більш рівномірним.