Собор св. Юра Львів

Львів по праву можна вважати столицею українських греко-католиків. Саме тут, на Святоюрській горі, розкинувся розкішний Архикатедральному собор Святого Юра — головна святиня Української Греко-Католицької Церкви.

Собор, виконаний в стилі пізнього бароко, що вивищується над Львовом в 1764 р, і донині залишається одним з найграндіозніших культових споруд міста. Його фасад прикрашений роботами відомого скульптора І. Пінзеля, які є кращими прикладами української скульптури бароко. Собор мав такий вигляд до 1828 року, поки не був відреставрований. Реставрація відбувалася за допомогою газобетонних блоків. Купити газобетон Одеса потрібно, так як газобетонні блоки є дуже довговічним матеріалом, вони забезпечують ефективну шумо і звукоізоляцію. Вони ідеально підходять для капітальної реставрації будівель.

Внутрішнє оформлення храму приваблює своєю пишністю і красою. Вівтар роботи С. Фессінгера, ікони авторства Ю. Радивилівського та Л. Долинського вкотре підкреслюють, що Собор Святого Юра — не просто культова споруда, але і дивно цінний пам’ятник архітектури і мистецтва.

Головна реліквія храму — чудотворна ікона Теребовлянської Божої Матері, яка, як свідчить додання, в 70-х гг. XVII ст. врятувала місто Теребовлю і його жителів від вторгнення татаро-турецьких військ.

У Соборі Святого Юра також знаходяться крипти-усипальниці видатних діячів української церкви: кардинала Сильвестра Сембратовича, митрополитів Андрея Шептицького, Володимира Стернюка, кардиналів УГКЦ Йосипа Сліпого, Мирослава-Івана Любачівського.

За місцевими легендами, перша святиня на Святоюрській горі з’явилася наприкінці XIII ст. Одна з них згадує монаха Василіска, який в 1280-х рр. усамітнився в тутешньої печері. Інша версія стверджує, що перша церква і монастир були закладені князем Левом Даниловичем, який 1282 р переніс сюди тіло свого батька — великого Данила Галицького. Серед засновників древнього монастиря також фігурує й ім’я князя Юрія Львовича. На жаль, не існує вагомих аргументів на користь кожної з цих версій. Не викликає сумнівів лише те, що це місце має давню, непросту історію, наповнену цікавими подіями, легендами і таємницями.

Дослідники схильні припускати, що храм з самого початку був освячений на честь Святого Юрія. Верхівку храму увінчує кінна статуя Георгія (Юрія) Побідоносця, що вражає змія — робота І. Пінзеля. Однак історія згадує про факти перейменування собору, що, швидше за все, було пов’язане зі зміною конфесій, до яких він належав.

Собор Святого Юра у його сучасному вигляді з’явився в середині XVIII ст. Ініціатором його зведення став митрополит Атанасій Шептицький. Необхідність спорудження нового храму на місці існуючої тоді кафедральної церкви була продиктована часом: в XVIII ст. на територіях Галичини, Волині та Поділля з’явилося безліч сучасних храмів, що значно перевершують головну святиню на Святоюрській горі своїми розмірами і величчю.

Автором проекту майбутнього архітектурного дива став відомий німецький майстер Бернард Меретин, під чиїм керівництвом були побудовані такі шедеври, як: Ратуша в Бучачі, костел Босих Кармеліток у Львові та ряд інших відомих культових споруд Галичини. Після його смерті 1759 р будівництво продовжив і завершив Себастьян Фессингер.

Собор Святого Юра є центром цілого ансамблю, куди також входять палац греко-католицьких митрополитів (1761 — 1762 рр.), Капітульні будівлі, кам’яні ворота та огорожі. Важливою частиною комплексу собору Святого Юра є також Святоюрський сад, що розкинувся на схилі однойменної гори — яскравий приклад так званих сакральних садів, якими оточувалися львівські монастирі того часу. Сьогодні парк знаходиться у власності Української Греко-Католицької церкви і закритий для публічних відвідувань.

Особливий інтерес представляє дзвіниця, побудована приблизно в 1828 — 1829 гг. Спочатку, згідно з письмовими джерелами, тут було 6 дзвонів. Сьогодні їх залишилося 2: найдревніший, датований 1341, і також великий дзвін, виготовлений в 1933 р львівським майстром М. Брилинський.

У 1998 р Собор Святого Юра був включений в список цінностей Світової спадщини ЮНЕСКО. Сьогодні це одне з улюблених місць як для віруючих греко-католицького обряду, так і для тисяч туристів з усієї України та сусідніх країн.