Марийський палац у Києві

Марийський палац у КиєвіОдним з найгарніших палаців України є київський Марийський палац. Його звели 1752 року в стилі бароко для російської імператриці Єлизавети Петрівни. Вона особисто вибрала місце для майбутнього палацу, але згодом так жодного разу його і не відвідала.

Проект будівлі створив Франческо Бартоломео Растреллі, знаменитий архітектор (автор Катерининського палацу в Царському Селі під Петербургом), а будівництвом керував його учень Іван Мічурін. Комплекс складається з центральної двоповерхової будівлі й бічних одноповерхових флігелів. Спочатку другий поверх був дерев’яним, 1819 року він згорів, і його відбудували з каменю.

Палац був призначений для проживання імператорів Російської імперії, бо з кінця XVII століття Київ був імперською провінцією. Приїжджаючи в місто, вони зупинялися в цьому палаці.

1787 року, коли Київ відвідала Катерина II, тут влаштовували розкішні бали, маскаради, урочисті прийоми й обіди. Сюди приїжджали з родинами Олександр II і Олександр III. Особливо любила Київ і єлизаветинський палац мати останнього російського імператора Миколи II Марія Федорівна. У роки Першої світової війни вона провела тут багато часу, організовуючи госпіталі для поранених і санітарні потяги.

Микола II теж бував у палаці, сюди приїжджали і його діти, у тому числі велика княжна Анастасія і цесаревич Олексій у супроводі Григорія Распутіна. 1917 року Київ захопила хвиля революції. Імператорський палац став одним з перших трофеєм більшовиків.

Тут розмістився штаб полковника Муравйова, командувача Східного фронту. На площі перед палацом і в парку революціонери розстрілювали білих офіцерів.

Під час Великої Вітчизняної війни в будівлю влучила бомба, але вже і 1949 року її відновили. Згодом приміщення палацу займали різні державні установи. Чергова реконструкція палацу відбулася в 2000-х роках.

Тоді укріпили фундамент, відреставрували стіни, оновили інтер’єри палацових залів. Планується проведення екскурсій для організованих туристичних груп. Нині Марийський палац має статус церемоніальної резиденції Президента України.

Тут проводять офіційні прийоми і саміти, церемонії вручення нагород, зустрічі іноземних делегацій на вищому рівні. Біля палацу облаштований оглядовий майданчик, з якого відкривається мальовничий краєвид на Дніпро, пішохідний міст і київське лівобережжя.