Скалатський замок

Скалатський замокСкалатський замок — один з найвидовищніших замків Тернопільщини. Його побудував 1630 року польський шляхтич Кшиштоф Вихровський. Як і багато укріплень того часу, замок зведений на березі річки і в оточенні боліт, що захищали підступи до нього. Проте, на відміну від інших, у плані Скалатський замок має майже правильну чотирикутну форму, наближену до квадрата.

По кутах замку грізно височіють вежі під стрункими шатровими дахами. Щоправда, чотирикутна форма замку — наслідок пізнішої реконструкції.

Спочатку ж замок був п’ятикутним: замість однієї з нинішніх стін були дві куртини, що виступали під кутом у бік оборонного рову. Вежі Скалатського замку збереглися найкраще, і вони ж є найвидовищнішими.

П’ятигранні в плані вежі виступають за периметр стін, що давало більше можливостей для обстрілу супротивника. У східній вежі, на думку археологів, розташовувався колодязь; у західній — склад боєприпасів. На замковому дворі, під захистом потужних стін, стояли палац і флігель, що не збереглися до нашого часу.