Сидорівський замок

Сидорівський замокМальовничі руїни Сидорівського замку нагадують здалеку величезний кам’яний корабель, за що туристи називають твердиню «замком-кораблем». Сидорівський замок — оплот шляхетського роду Калиновських. Його побудував у 1640-х роках Мартин Калиновський, чернігівський воєвода і коронний гетьман Речі Посполитої. Замок зведено на самотньому пагорбі, що височіє над болотистою рівниною.

З трьох боків пагорб омивала річка Суходіл, що давала укріпленню природний захист. З четвертого, найбільш доступного боку було вирито рів, через який перекидався підйомний міст, а перед ровом був насипаний земляний вал. Замок побудовано з урахуванням форми пагорба, а тому він має унікальне планування. Попри довжину до 180 метрів, його ширина становить лише 30 — 40 метрів.

Поперечні стіни замку сходилися клином, що давало додаткові можливості для обстрілу ворогів. А в кутах, де сходилися ці стіни, височіли дозорні вежі. Така вежа збереглася з північного, найбільш уцілілого боку замку.

Вона виступає за лінію стін, що у поєднанні з довгими поздовжніми стінами замку і надає йому схожості з величним кораблем.