П’ятничанська вежа

П'ятничанська вежаП’ятничанська вежа — одна з найнезвичайніших фортифікаційних споруд України, що збереглися до наших днів. Вона є прадавнім кам’яним укріпленням середньовічної Галичини, що уникло перебудов в епоху розвитку артилерії та зберегло сліди автентичного готичного стилю. Нині на другому і третьому ярусах П’ятничанської вежі працює музей — філія Львівської галереї мистецтв.

Тут експонуються знайдені археологами предмети, а також карта-схема оборонних укріплень Галицько-Волинського князівства. Вежа є рідкісним для України типом донжона — самодостатньої в оборонному плані вежі-цитаделі. Унікальною пам’яткою є єдиний у країні діючий підйомний міст, відтворений ученими-реставраторами.

П’ятничанська вежа слугувала головною оборонною спорудою невеликого вартового пункту або приватного замку, укріпленої садиби. Двір розташовувався на пагорбі зі схилами, досить крутими для того, щоб забезпечити йому природний захист.

У найуразливішому ж, пологому місці було зведено вежу, а перед нею викопали широкий рів, через який перекинули підйомний міст.