Острозький замок

Острозький замокОстрог — давнє місто, історія якого почалася ще за часів Київської Русі. Уперше він згадується 1100 року в Іпатіївському літописі. У XIV столітті місто стало резиденцією князівського роду Острозьких, нащадків Рюриковичів. На місці давньоруського городища Острозькі звели замок, що став їх родовим гніздом.

Вони укріпили не лише замок, але й усе місто. Збереглися фрагменти цих укріплень. У 1980-х роках пам’ятки давнього Острога здобули статус державного історико-культурного заповідника.

Зі споруд Острозького замку вціліли готична Сторожова (Мурована) вежа, Нова (Кругла) вежа, Богоявленський собор і дзвіниця. Найдавніша пам’ятка — Сторожова вежа, її зведення датують XIV століттям. Вежа слугувала донжоном замку — внутрішньою цитаделлю, здатною захистити мешканців навіть у разі проникнення ворогів у місто.

З товстими стінами і вузькими бійницями, укріплена потужними контрфорсами, вежа і тепер має переконливий та ефектний вигляд. У наші дні в ній розміщені Острозький краєзнавчий музей і художній музей.

Мальовничу Круглу вежу, оздоблену в стилі ренесансу, вінчають зубці. Від міських укріплень уціліли Луцька і Татарська надбрамні вежі, побудовані в XVI столітті. У Луцькій вежі розмістився музей книги і друкарства, знаменитий багатою колекцією раритетних стародруків.