с. Шевченкове

с. Шевченкове

Церква Свято-Богословська. Коли була збудована в селі перша церква — невідомо. Як видно з опису Смілянського деканату за 1741-1746 роки, вже в 1736 році в селі було збудовано церкву на місці попередньої.

Тоді священиком був Даніїл Пахомієвич, посвячений 15 липня 1722 року в Переяславі. Отже, перша церква в Керелівці (Шевченковому), могла бути збудована вже в другій половині XVTI століття.

У1792 році в селі було збудовано нову дерев’яну церкву. Вона належала до 3-го класу, землі мала 49 десятин.

У 80-х роках ХГХ століття парафія церкви налічувала 1573 чоловіки , 1609жінок. У церковнопарафіяльній школі навчалося 42 учні, в тому числі 8 дівчат.

До парафії були приписані цвинтарні каплиці в хуторах Боровикове, Таранухів та Івасів.

Наприкінці другої половини XIX століття в селі було зведено ще одну церкву, освячену на честь Різдва Пресвятої Богородиці.

Обидві церкви були поруйновані.

З 1989 року громада села починає дбати про відновлення культових споруд. За підтримки благодійників з Клівленда, Дрогобиччини та Бориславщини, фермера М. О. Куценка за проектом американського архітектора Зоріяна Городиського в селі Шевченковому зведено новий Свято-Богословський храм. Його освячено 9 жовтня 1998 року. У центрі села будується другий — Свято-Богородичний храм.