Подільські Товтри

У Хмельницькій області розташований унікальний природний комплекс, аналогів якому немає у всьому світі (хіба що Великий Бар’єрний Риф, але це ж так далеко — в Австралії!), Національний природний парк — Подільські Товтри.

Ця гірська гряда розтягнулася з північного заходу на південний схід на 250 кілометрів. Деякі вершини піднімаються на 100-150 метрів. А найвища гора — Богит — височить на 414 метрів.

Товтри
Подільські Товтри є не чим іншим, як бар’єрним рифом міоценового моря (тимчасової портал?). Складаються з мшанкових, мембраннопоровими і черепашковими вапняками. В розломах можна розглянути корали, молюски, залишки водоростей, скелети молюсків і морських їжаків, ніби вчора викинутих на берег хвилями теплого і дрібного Сарматського моря, яке ще якихось п’ятнадцять мільйонів років назад розливалося на території нинішнього Поділля.

У придністровської частини природного комплексу безліч мальовничих каньйонів, долин, дивовижної краси таємничих печер. Вітер і час створили фантастичні скульптури і порожнини. У 1968 році спелеологами була відкрита карстова печера Атлантида.

Тепер це геологічний пам’ятник державного значення. Її протяжність більше двох з половиною кілометрів. На трьох ярусах з комфортом розташувалися кажани і «ростуть» геліатіти — кам’яні квіти.

Печера Атлантида
Окрема розмова про ландшафтах схилів. Густий хвойний ліс чергується з малахітовим грабовим, розбавляється строкатими різнотравні полянами. У численних джерелах, що б’ють уздовж берегів річки Збруч, вода з цілющими властивостями. Тут можна знайти джерела з гліцеринової водою, аналоги відомої всім «Нафтусі», серебросодержащие. Карстові озера Товтрів мають форму воронки, не замерзають навіть у найсильніші морози і світяться вночі.

Райські місця заповідника майже не виходжу, доріг немає, а значить можна милуватися первозданною природою.

Товтри
Адміністрація національного природного парку «Подільські Товтри» знаходиться в місті Кам’янець-Подільський, на пл.Польський ринок, 6.