Палац Голіцин у Тростянці

Тростянець — районний центр, розташований на шосе між Харковом і Сумами. Це місто знаходиться в списку цікавих туристичних напрямків по Україні, тут знаходяться музеї, мальовничі парки та пам’ятники архітектури. Тростянець має свою унікальну історію.

Одним з обов’язкових місць під час відвідування Тростянця по праву можна назвати палац князя Василя Голіцина.

Палац був побудований в XVIII столітті в стилі неокласицизму з елементами бароко. З часів будівництва в палаці збереглися дубові сходи на другий поверх і танцювальний зал.

Поруч з садибою розташувався Круглий двір, який за часів Голіциних використовувався в якості стайні, кріпосного театру і навіть цирку.

Будівля має овальну форму і схоже на середньовічну фортецю. Свого часу тут жили танцівниці кріпосного театру, тут же знаходилися акторські гримерки, один поверх займали палацові слуги.

Князь Голіцин отримав палац в придане від подружжя. Спочатку палац був побудований сином священика Надаржінского, Голіцин ж трохи перебудував палац, зробивши його більш витонченим, а так же посадив парк біля палацу.

У 1864 році на запрошення князя Голіцина до палацу на відпочинок прибув гість — 24-річний Петро Чайковський, студент Петербурзької консерваторії. Це був перший візит Чайковського в Україну, але далеко не останній, протягом життя композитор часто відвідував Україну.

Перебуваючи на відпочинку в палаці, Петро Ілліч написав увертюру до п’єси А. Н. Островського «Гроза». Під час свого візиту Чайковський проживав у флігелі.

На честь композитора в палаці була відкрита кімната-музей Чайковського.

Сьогодні на території палацу розташовані так само краєзнавчий музей і музей шоколаду.

 
За часів радянського союзу палац Голіцина був місцями зруйнований і потребує належної реставрації.

Хоча, можливо, вся суть відвідування палацу якраз в тому, що б доторкнутися до стін, які пережили так багато історичних подій, пройтися по сходах, по якій колись ходила палацова знати і прогулятися по парку тими ж стежками, що і Петро Ілліч Чайковський.