Мандрівник і його фототрофам: як зробити вдалі тревел-знімки

Дімітар, болгарський мандрівник, останній раз відвідував Україну в 2011 році. Але в його тревел-альбомі серед обраних знімків досі дбайливо зберігається фото, яке він зробив на черкаському стадіоні вісім років тому: під час гри між двома місцевими клубами арбітр не помітив — навмисне чи ні, невідомо — як один з футболістів забив гол руками . Сотні вболівальників зірвалися зі своїх місць і влаштували за суддею справжню погоню. Дехто гнався за арбітром по полю прямо на велосипеді. Але суддя виявився відмінним спринтером і втік навіть від переслідувача на колесах. «Неймовірні знімки, дуже живі і забавні, такий кадр рідко зловиш», — описує фото Дімітар.

Тюремники показали, повинно бути, найцінніший фотоматеріал, який можна привезти з собою з подорожі. Однак, щоб зробити той самий незабутній кадр на вагу золота, вам буде потрібно дійсно велике везіння і вправність. А як бути, якщо відпустка проходить, але зняти щось таке поки не вдалося? Геть постановочні знімки біля пам’ятників — ми дамо вам поради, як розбавити однотипні кадри, якщо велике закордонне подія поки не попалося вам на очі.

Фактор «людина»
Пустіть в ваші фото чужих людей — і місцевих жителів, і туристів, веселих і серйозних, зайнятих і дозвільних. Рух — це життя, так нехай герої ваших фото кажуть, їдять на ходу вуличну їжу, ловлять таксі і тягнуть з річки рибу. По можливості, питайте дозвіл на фотозйомку, особливо портретну, але якщо ви «клацаєте» міські пейзажі і люди просто потрапляють вам в кадр, то можна обійтися і без зайвих питань.

Фактор «ярмарок»
Якщо вам набридли однотипні офісні будівлі-скельця і ​​причесаний вигляд з готелю, вирушайте на місцевий ярмарок або базар, а по дорозі відвідайте пару атмосферних магазинчиків. Там ви напевно зустрінете щось неординарне!

Експериментуйте з освітленням, вкрай цікавими можуть вийде знімки світанків і заходів, а темні силуети на фото при правильному ракурсі виглядають мальовничо і загадково.

Експериментуйте з ракурсом. Найчастіше знімайте з крайньої нижньої точки — біля самої землі або води, або з крайньою високою, наприклад, з ілюмінатора літака. Згадайте, як здивувався Нільс під час першого свого польоту на гусаку, згадайте, як самі вперше дивилися на землю з висоти кількох кілометрів. Те ж правило стосується будь-якого іншого об’єкта — варто лише поглянути на нього під іншим кутом, і вашому погляду відкриється щось зачаровує.

Бувалі мандрівники-фотографи радять сортувати і «проріджувати» зроблені фото по закінченню кожного дня зйомки. Інакше після відпустки ви намертво застрягнете в гигабайтах дублюючих один одного кадрів. Найбільш вдалі і цікаві знімки можна відразу редагувати — більшість сучасних смартфонів це дозволяють. Поліпшите освітлення, висвітліть тіні, додайте віньєтування, тоді ваш знімок отримає додаткову глибину і цікаву акцентуацію.

Візок з білими кіньми
Чи може voyager-любитель, який не має спеціалізованої фототехніки, отримати гідні тревел-знімки, не маючи дорогої професійної техніки? Якщо ви звернете увагу на фото, які ілюструють цю статтю, то побачите маркування Spark 3 Pro — це новий камерофон з подвійною Al beauty камерою, яка і допомогла нам створити відмінний фоторепортаж. Якщо врахувати, що ціни на напівпрофесійні фотоапарати стартують мінімум від тисячі доларів, а вартість Spark 3 Pro становить всього 3199 грн, то вибір стає очевидним. Знімайте більше, знімайте частіше — тоді у вас виробиться необхідна вправність і майстерність, і відзнятий фотоконтентом з кожним разом буде ставати все більш якісним.