Києво-Печерська лавра — не тільки про релігію і історії

Хто не знає про одну з найважливіших пам’яток Києва — Києво-Печерській Лаврі? — скажете ви. І опинитеся абсолютно праві — багато хто знає, що це історичне і дуже релігійне місце.

Але ж мало хто знає, що на території Лаври є багато музеїв, які далекі від церкви, а іноді навіть і ніяк не пов’язані з історією України, але про все по порядку.

Міні-екскурс в історію київської Лаври
Найчастіше, всю хронологію подій, яку розповідають на екскурсіях, забувають відразу ж зайшовши за ріг, тому тут буде всього кілька дат.

У 1051 році подвижник Антоній оселився в печері на схилах Дніпра між двох пагорбів, куди незабаром стали приходити люди, які бажають навчатися у нього. У Антонія з’явилося багато послідовників і князь Ізяслав Ярославович подарував йому всю гору над печерами під монастир, так і виник Печерський монастир.

Але на цьому не закінчується історія монастиря, адже потім було розорення — відновлення — розорення — відновлення і так близько 10-ти разів до 1988 року — коли вже повністю відкрили і відновили печери. До слова, Свято-Успенську Церкву відновлюють досі (з 2000 року).
За час становлення монастиря, Лавра прославилася на всю Київську Русь і за її межами. І не тільки своєю аскетичностью, способом життя її ченців, але і великими культурними досягненнями.

Так, наприклад, в 11-му столітті тут зародилося літописання. Найпершим відомим нам літописцем був Іларіон — ігумен Печерського монастиря. Тут же жив і творив перший історик Нестор Літописець. У 1113-му році їм була закінчена «Повість временних літ» — перший систематизований літопис з історії Київської Русі.

При монастирі з’явилася перша бібліотека і створена була книженція, завдяки якій ми можемо зараз дізнатися всю історію Києво-Печерської Лаври, а саме «Києво-Печерський патерик».

При Лаврі жив і творив перший іконописець Київської Русі — Аліпій, і тут же була побудована перша лікарня.

Під Лаврою, багато хто напевно знають, знаходяться печери, не дарма ж вона Печерської називається.

 
У Ближніх і Дальніх печерах знаходяться святі мощі і поховані тут святі люди, а іноді й не дуже святі, але відомі (Столипін, наприклад). «Як би» поховані. За фактом, можна не їхати до Єгипту дивитися на мумії — у нас є свої, в Лаврі їх аж 122!

Музеї на території Києво-Печерської Лаври — цікаві місця в Лаврі або що подивитися, якщо Ви втомилися від релігії та історії
Мабуть, перше місце в списку цікавих місць займають Музей мікромініатюр.


Якщо знаєте, хто такий Лівша і про те, як він блоху підкував (повість М. Лєскова). Так ось тут не тільки блоха, підкована, а й троянда в волосині! А всі ці прекрасні мікромініатюри творить дивовижна людина — Микола Сядристий. Загляньте — не пошкодуєте.
Далі підемо в Музей Історичних Цінностей України. Тут зібрано все те цінне і дороге, що було видобуто в процесі археологічних розкопок. Тут все виблискує, блищить і просто радує око!


Любіть книги? Тоді йдемо в Музей книги і друкарства України. Тут є і друкарський верстат, і перші рукописи і книга — гігант, так само як і найменша книжка (3-4 мм). Різноманітні книги їх обкладинки і перші видання багатьох українських творів — рай для книгоманів.


Хочете знати все про становлення українського театру? Тоді мерщій до Музею театрального і музичного мистецтва України. Тут розказана вся історія становлення від А до Я з картинками, експозиціями і справжніми музичними інструментами тих часів.


А що Ви знаєте про декоративному мистецтві? А Україна зокрема? А ось і сама не знала, що таке є, поки не заглянула в Музей українського декоративного мистецтва. Тут все українські творіння, точніше їх історія: від пасхального яйця до посуду з порцеляни, ну і звичайно загляньте, як раніше одягалися, а які там намиста …


Є ще одне місце, яке варто відвідати тим, хто хоче поглянути на найцінніші експонати в Україні. Тут Ви не побачите оригінали, адже багато з них показують тільки в особливих днях. Тут голографічні зображення, а це місце — це Музей голограм.
Ну і наостанок трохи чудес.