Дворец Бадени в Коропце Тернопольской области

Історія палацу Бадені в Коропці
В кінці 19 століття родина Мисловських продала свою резиденцію графу Бадені. Новий господар перебудував існуючий палац за допомогою віденських архітекторів. У 1906 році нова будівля в стилі віденського ренесансу постало перед господарями у всій красі.

Будівля палацу прикрашають розкішні ліпні геральдичні атрибути. Особливо вражає використання кольорової деревини для панелей на стінах і паркету. В оздобленні двоповерхового палацу присутні різні барельєфи і елементи декору. Досить оригінально виглядає високий купол, який увінчує бальний зал.

До нашого часу дожили лише деякі елементи внутрішнього оздоблення будівлі. Чи не збереглися портрети польських королів, які в три ряди прикрашали верхню частину стіни овального бального залу, хоча збереглися панелі з темного дуба. Поруч з цим залом розташовувалися їдальня, каплиця з виходом назовні і бібліотека. На другому, більш скромному, поверсі розташовувалися лише житлові кімнати. У маєтку Бадені в Коропці було зовсім небагато цінностей, основна їх частина знаходилася в палацах, розташованих в Буську та Радехові. Найбільшою цінністю цього маєтку була велика бібліотека.

У 1920 році палац сильно постраждав. Зі стін були видерті портрети, а вікна і стіни вийняті. У міжвоєнний період палац був відновлений, лише копії портретів королів не вдалося повернути на їх колишнє місце.

Палац Бадені знаходився в оточенні парку, який існував ще з початку 19 століття, але при Станіславі Бадені був значно розширений. Над паркової композицією працював відомий ландшафтний архітектор Рерінг. Парк відрізнявся наявністю великих полян з групами дерев. Дві річки перетинали паркову зону, а їх береги з’єднувалися містками, пофарбованими в білий колір. За парком, в якому виростали дуби, клени, срібні тополі, липи, плакучі верби, доглядав штат з тридцяти садівників.

Протягом багатьох років в будівлі палацу розміщується обласний ліцей-інтернат. Звичайно ж, з часом палац втратив свою пишність, але все ж добре збереглися елементи оригінальної ліпнини. Також в досить доглянутому стані знаходиться парк.

На автомобілі зручніше добиратися з сусіднього обласного центру — Івано-Франківська, перетинаючи Тисменицю.