Асканія-Нова — заповідник, який почався з табеля про відмінне закінчення гімназії

З чого почалася Асканія-Нова?
Уявіть, з табеля про відмінне закінчення гімназії! Саме він став приводом підстави дивовижною колекції Фрідріха Фальц-Фейна: батьки дозволили юнакові влаштувати кілька вольєрів з дикими тваринами.

Асканія-Нова, олені
У 1898 році на 11054 гектарах Фрідріхом Фальц-Фейном був створений заповідник «Чаплі». Вперше з господарського використання було вилучено такий масив родючої землі, створені парк, штучні ставки, канали, зоопарк. За розробку і реалізацію аричную системи зрошення Фрідріха Фальц-Фейна на Паризькій виставці нагородили золотою медаллю. А погостювати маєток імператор Микола II в листі матері порівняв Асканію-Нова з Ноєвим ковчегом.

Асканія-Нова, зебри
Нині біосферний заповідник Асканія-Нова — це:

єдиний в Європі недоторканий плугом ділянка типчаково-ковилового степу, де живе понад 400 видів трав і квітів, мешкає близько 60 видів пернатих, в тому числі лебеді, фламінго журавлі, дрохви, степовий орел, степовий лунь, дикі тварини, привезені з різних куточком землі (африканські антилопи гну, гаяли, бики ватусси, ровесники мамонтів — сайгаки, зебри, лами);
чудовий дендрологічний парк, системою штучних озер, зборами половецьких і скіфських кам’яних статуй (XI-XII ст.)
зоопарк, в якому є експозиційна, наукова, господарська та селитебная зони.
Асканія-Нова, зебри
Згідно з рішенням Бюро ЮНЕСКО національний заповідник «Асканія-Нова» отримав статус еталонної території планети і визнаний біосферним резервантом.

Як еколого-освітній центр, заповідник приймає щорічно більше п’яти тисяч відвідувань.

Біосферний заповідник ім. Ф.Е.Фальц-Фейна «Асканія-Нова» знаходиться в Херсонській області в 75 кілометрах від Нової Каховки.