Виховання дітей дошкільного віку, основні типи

Дошкільне виховання відіграє величезну роль у формуванні особистості дитини. Виховання дітей відбувається як в дошкільних установах, під активним наглядом вихователів, які контролюють дії дітей, так і в сім’ї. Звичайно ж, дві сторони повинні взаємодіяти між собою, щоб створити ідеальну модель виховання дитини.

Основним завданням, яке лежить на плечах у батьків, по відношенню до своєї дитини, є забезпечення гармонійного багатостороннього розвитку дошкільника. Саме батьки є головним прикладом поведінки і несуть велику відповідальність за своє чадо. Виховання дітей ґрунтується на формуванні відповідальності за свої вчинки і правильного уявлення про хороше і погане. Діти до 3 років не усвідомлюють даних понять, але активну участь у вихованні дитини дозволити направити його в правильне русло.

Основними типами виховання виступають:

1. Фізична (батькам доведеться зрозуміти, що дитина хоче займатися, що йому цікаво — танці, футбол, гімнастика);

2. Моральне (формування у дітей моральних суджень і оцінок, правильного ставлення до навколишнього світу, людям);

3. Духовне (Ця інформація базується на вкладенні в дитини розуміння почуттів інших людей, любові, співчуття, справедливості, доброти, самостійності, поваги);

4. Гендерна (розуміння відмінності між статями, їх поведінкою, стосунками);

5. Трудове (набуваючи навички праці дитина зможе активно їх використовувати в своєму житті, підвищує самооцінку, вчитися працювати в колективі, допомагає навчитися долати труднощі, шанобливо ставитися до чужої праці);

6. Естетичне (здатність бачити красу навколишнього світу, створювати, творити, придумування віршів, спів, малювання, ліплення — все для творчостi можна придбати на https://artizo.com.ua/ua/).

Виховання базується на використанні всіх типів, дозволяючи дитині розвиватися всебічно. Від батьків лише потрібно помічати, що дитині дійсно подобається або в чому у нього є талант, приділяючи більше уваги. На практиці батьки поводяться по-різному, використовуючи ту чи іншу модель виховання. Існує авторитарна модель, де батьки виступають в ролі авторитету і не виконання їх вимог суворо карається. Дитина виконає всі вказівки беззаперечно, але під дією страху перед батьками. Індуктивна модель дозволяє дитині самостійно зробити вибір. Якщо відносини з дитиною будуються тільки на закидах, покарання, ультиматуми, то дитина в подальшому може просто-напросто замкнутися в собі. Необхідно активно підтримувати свою дитину, приділяти йому увагу, розмовляти з ним, цікавитися його проблемами, щоб в подальшому дитина була відкрита до батьків і знав, що його люблять і цінують.

Батьки повинні вірити в своє дитя, хвалити і допомагати йому у важкій ситуації. Саме батьки, будучи живим прикладом, відповідальні за своїх дітей, за їх майбутнє, за якими ж людьми вони виростуть і як будуть вести себе в суспільстві.