Мироточиві глави: дальні печери

Одне з найяскравіших вражень в дальніх печерах — це 25 судин з древніми черепами, званими «мироточиві глави». «Відомо тільки, що одна голова належить єпископу Клименту Римському, потерпілому за віру в Христа в період гонінь на початку II століття н. е.., інші імена невідомі, в нашій Лаврі вона з 1200 роки, – розповідає наш провідник ієромонах Никодим. — Глави зберігаються тут в скляних і срібних посудинах, тому що володіють чудовим властивістю — виділяти миро, яке потім використовується для помазань на богослужіннях. Миро випадає на главах подібно росі, а потім збирається на дні судин».

ДЕТЕКТОРИ. Мироточиві глави — відмінні детектори внутрішнього життя монастиря. Образно кажучи, якщо в монастирі все добре — миро виділяється регулярно і потроху. Якщо біда яка — можуть і взагалі перестати мироточити, а якщо радість велика — навпаки, глави можуть потопати в мирі. «Старці розповідали, що глави мироточили не весь час. Наприклад, в ХІХ столітті вони 50 років не мироточили, а потім знову почали, — додає лаврський монах-старожил батько Полікарп. — У 1958 році, за три роки до закриття Лаври в радянські часи, глави перестали мироточити. Хоча справедливості заради треба сказати, що при СРСР до глав ставилися досить дбайливо і, слава Богу, не знищили. Просто сприймали як музейні експонати. І як доказ «попівського обману народу». Я ще пам’ятаю, як в 1986 році на екскурсіях розповідали, що ченці нібито обманювали народ і поливали глави спеціальним маслом, щоб вони замироточили. До речі, один наш чернець якось вирішив перевірити цю атеїстичну теорію — налив масла на одну з глав. Після цього череп покрився зеленим мохом. Виявилося, що глави нічого чужорідного не сприймають. Коли ми прийшли сюди в червні 1988 року, стали молитися, служби проводити, глави стали спочатку вологими, а потім стали виділяти крапельки мира. Пам’ятаю, одна глава просто плавала в мирі — до половини посудини натекло, а вони ж немаленькі — по два-три літри! Нам тоді миро навіть роздавали у пляшечках для богослужінь і зцілень немічних. Тоді намісник Лаври Іонафан (Єлецьких) віддав частину світу на дослідження в Санкт-Петербурзький інститут біології. В результаті з’ясували, що речовина, що виділяється з глав, володіє дивно великою кількістю одиниць живого білка, і аналогів цій речовині в світі немає!».

ГЛАВИ — ПРО СИТУАЦІЮ В КРАЇНІ. А чи реагують мироточиві глави на ситуацію в країні, війну на сході України? «Кількість мира за цей час не змінилося, — відповідає «Сегодня» ієромонах Никодим. — До речі, глави мироточать не все, а завжди по три-чотири. Також мироточать і зараз. Але події в державі і життя монастиря — непорівнянні. Процеси, що відбуваються в країні, лише зовні стосуються Лаври, але не зачіпають її сутності. Тому глави та інші святині реагують на духовні зміни життя, а не мирські».

«Монастир живе своїм духовним життям, мета якої — удосконалення у Христі, а не вирішення державних питань, — відповідає на це намісник Києво-Печерської лаври владика Павло. — Святині закликають людей до покаяння, нагадують, що тут, на землі, ми тільки в гостях. Вчать терпінню, смиренню і любові, прагненню до вдосконалення свого духовного життя. Кожна людина повинна вирішити в цьому житті, з ким вона — з Богом або з лукавим. І цей іспит потрібно здати. Тому що після смерті вже ніхто не буде слухати виправдань: «Так я ж не знав, мені ніхто не сказав».