Повоєнні дослідження печер

Перші серйозні повоєнні дослідження печерних пам’яток в Дальніх печерах були проведені у 1967-1968 роках. Під час цих робіт було розкрито і досліджено замуровані ходи, давню келію, віконця самітників.

Охоронні розкопки в Ближніх печерах здійснювалися у 1978-1979 роках і були наймасштабнішими дослідженнями лаврських печер. У ході робіт вивчались поховальні ніші – локули, давні печерні ходи, захоронення під плитами підлоги. Найцікавішою знахідкою стало відкриття двох давніх відгалужень печер, які дістали назву «ділянка Нестора» (довжина 76,5 м) та «ділянка Меркурія» (довжина 65 м). Вони були завалені внаслідок землетрусу 1620 р. Тут були виявлені залишки ще однієї дотепер невідомої давньоруської церкви і напис вирізаний у ґрунті на стіні з датою — 1150 р. Дослідники виявили велику кількість написів на стінах, фрагменти настінного живопису, різноманітний археологічний матеріал.

Чергові медико-остеологічні дослідження в Дальніх печерах проводилися в листопаді 1982 р. Також вивчалися анатомо-морфологічні особливості останків (виміри черепів, визначення віку святих, встановлення ознак захворювань та травматичних ушкоджень). Результати цих робіт підтвердили необхідність подальших комплексних досліджень мощей медиками різних спеціальностей.