Патріарх Філарет: Божа Матір хоч і взята на Небо, але землю не покинула

З нагоди цього свята Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив уставні богослужіння у Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі м. Києва.

Напередодні, 27 серпня ввечері, Предстоятель Київського Патріархату очолив урочисте Всенічне бдіння, під час якого на середину храму була винесена плащаниця Пресвятої Богородиці.

За вечірнім богослужінням була звершена Літія, на якій відбулося благословення хлібів, пшениці, вина та єлею.

Під час полієлею Патріарх Філарет помазував вірян освяченим єлеєм.

Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство собору.

У своїй проповіді Патріарх розповів про життя Пресвятої Богородиці після Вознесіння Господнього та про Її славне Успіння. Предстоятель зосердив увагу парафіян на тому, що хоч і Матір Божа була взята на Небо, але землю не залишила і піклується про християнський рід своїми молитвами і заступництвом. І доказом безмежної любові Божої Матері до людей є велика кількість чудотворних ікон Цариці Небесної, перед якими відбувалися і відбуваються різноманітні чудеса і зцілення.

«Божа Матір хоч і взята на Небо, але землю не покинула. Не покинула Своїм заступництвом і Своїми молитвами. А те, що Божа Матір піклується про християнський рід, це видно з Її чудотворних ікон. Ось уявіть собі, скільки у світі чудотворних ікон Божої Матері? Лише в Україні їх близько трьохсот! Про що свідчать ці чудотворні ікони? Вони свідчать про те, що по молитвам Божої Матері, через ці ікони, звершувались і звершуються чудеса» — відзначив Предстоятель.

Святійший закликав вірян довіряти Богові і, шануючи Його Пречисту Матір, звертатись у молитвах до Цариці Небесної, дякувати Їй за заступництво і просити допомоги, бо «багато може молитва Матері до благосердя Владики».

«Божа Матір не залишила землю. Тому ми не тільки шануємо Її, як Матір Бога, а шануємо Її, як Заступницю роду християнського. І кожен із нас, у тяжких обставинах звертається до Божої Матері, і звертається тому, що має надію, що Божа Матір вислухає молитву і виконає наше прохання. Тому ми сьогодні шануємо Успіння Божої Матері, дякуємо за Її молитви, за Її заступництво перед Своїм Сином. І надалі просимо, щоб Вона не покидала ні нашу Церкву, ні наш народ, ні кожного із нас» — сказав у своїй проповіді Патріарх.

Сьогодні свій день народження відзначає настоятель Свято-Володимирського патріаршого кафедрального собору протоієрей Борис Табачек. На запричасному Святійший Патріарх Філарет привітав отця Бориса зі святом, побажавши іменинику міцного здоров’я та благодаті Святого Духа у служінні Богові, Церкві і людям на многії і благії літа.

Завершилося богослужіння молебнем до Божої Матері перед її плащаницею, під час якого були піднесені молитви за утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.

Наприкінці Предстоятель привітав вірян зі святом Успіння Пресвятої Богородиці та закликав на всіх Боже благословення.