Богослужіння у 13-ту неділю після П’ятидесятниці

26 серпня 2018 року, у неділю 13-ту після П’ятидесятниці та відання свята Преображення Господнього, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Напередодні, 25 серпня ввечері, Предстоятель Київського Патріархату відслужив у соборі Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство кафедрального собору.

За Божественною літургією Святійший владика виголосив проповідь на тему Євангельського читання, розтлумачивши сенс притчі про злих виноградарів (Мф. 87 зач., ХХІ, 33-42). Патріарх наголосив вірянам, що ця притча стосується кожного християнина, адже богообраним народом є віруючі. Господь Бог, впродовж існування Церкви, благодіяв і благословляв віруючий народ.

«Який же висновок треба зробити нам? Тоді богообраним народом був юдейський народ, а тепер богообраним народом є християни. І Господь і нам благодіє так само, як благодіяв юдеям. У чому ці благодійства полягають? Впродовж всієї історії Церкви Господь звершує чудеса. Наприклад, період апостолів. Чому апостоли просвітили всю Римську імперію християнською вірою? Через чудеса. Бо коли люди бачили чудеса, то не могли не повірити у те, що апостоли говорять правду.

Візьмемо період мучеників. Чому мученики переносили такі страшні муки? Коли читаєш життя святих мучеників, то жахається серце і розум, як могла людина витерпіти такі муки. А терпіли ж. Причому записали все це язичники. А раз язичники, римляни, записали акти мученицькі, значить вони писали правду, бо не могли язичники-римляни писати про мучеників того, чого не було. Бачите, як Божественна сила благодіяла у той час.

Візьмемо святителів, отців Церкви. Коли йшла боротьба за чистоту Божественного вчення, тобто за чистоту Православ’я. Господь посилав благодать Святого Духа святим отцям і вони сформулювали Божественне вчення православно. І ми його дотримуємось. Але сформулювали за допомогою Божою, Божественною силою.

Чого далеко ходити, подивимось на наш вік. Пам’ятаєте, яке гоніння було на Церкву в радянські часи. Мало того, що знищили всі храми, все духовенство, єпископів, монахів, монастирі закрили, монахів розігнали, багато кого повбивали. Страшні були гоніння, але хто переміг? Перемогли безбожники чи перемогла Церква? Церква перемогла. Церква існує сьогодні, а комуністів немає. І це завдяки цій Божественній силі» — звернув увагу парафіян Предстоятель.

Патріарх закликав вірян не уподібнюватись невдячним і злим виноградарям, але дякувати Богові за всі Його благодіяння і приносити Йому плід — сповнене живої віри і добрих справ християнське побожне життя.

«Так ось тепер Господь від нас вимагає плодів: «Ось Я вам зробив благодіяння, протягом історії, і ви тепер повинні принести Мені плоди цього, що Я вам зробив». Які плоди? Добрі діла. Тому нам треба, щоб Господь не знищив нас, як тих злих виноградарів… Щоб не знищив нас, нам треба приносити добрі плоди. Приносимо ми? Приносимо. Це діла любові і милосердя. Бо оцей волонтерський рух – це є ті плоди, які приносять люди Богові, коли допомагають і армії, і тим, що постраждали, допомагають дітям. Це є ті добрі плоди, які повинен християнин приносити завжди. І ми приносимо. Або, коли воїн іде і знає, що його можуть вбити, а він не боїться, а йде захищати свою Батьківщину. То приносить він добрий плід? Звичайно приносить» — навів приклади жертовного служіння Патріарх.

Наприкінці Божественної літургії Святійший владика очолив молебень до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою «Несподівана Радість», під час якого виголосив молитву за утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.

Після богослужіння, з благословення Святійшого Патріарха Філарета, з нагоди проведення ХІІІ Всеукраїнського дитячого фестивалю духовної пісні «О, Мати Божа, Райський Цвіте» у Володимирському соборі відбувся виступ зразкового хору «Сяйво» Ніжинської дитячої музичної школи, під керівництвом диригента, заслуженого працівника культури України Сергія Голуба.