Як вибрати ламінат для квартири

Ламінат — одне з найпопулярніших підлогових покриттів, за допомогою якого можна надати підлозі красивий і акуратний вигляд без зайвих витрат. Саме поєднання помірної ціни і високої якості зробило цей матеріал таким затребуваним.

У ламінату багато переваг і крім вартості — це сучасний екологічний матеріал, який служить довго, не псується від вологості і прямих сонячних променів, легко монтується і не вимагає ніякого спеціального дорогого догляду.

Ламінат для квартири: відмітні особливості
Для житлових приміщень ламінат найчастіше є оптимальним рішенням. Крім того, вибрати ламінат для квартири дуже просто. Якісний ламінат практично нічим не відрізняється від натурального дерева ні на вигляд, ні на дотик, він випускається з різними малюнками, фактурою і в різних відтінках. Якісний ламінат абсолютно екологічний, він безпечний і для людей, і для тварин, не має неприємного «хімічного» запаху і не виділяє шкідливих речовин.

Доглядати за покриттям з ламінату дуже просто, йому не страшна вологість, його легко мити. Це особливо важливо для сімей з маленькими дітьми і для власників домашніх тварин — на відміну від килимового покриття иил паркету, ламінат дуже просто підтримувати в чистоті.

За якістю зовнішнього покриття ламінат ділиться на декілька класів, що позначають в першу чергу його зносостійкість. Сьогодні на ринку можна знайти ламінат 31, 32, 33 і 34 класів. 31 і 32 підходять для майже будь-яких кімнат у житлових приміщеннях. 33 і 34 класи застосовуються в місцях з підвищеною прохідністю — торгових центрах, кінотеатрах, лікарнях, готелях, барах і кафе — тобто там, де підлогове покриття постійно відчуває великі навантаження. Який клас ламінату краще вибрати? Це залежить від того, де і як ви збираєтеся його використовувати. У кімнатах, де постійно бувають люди, краще покласти ламінат класом вище, а для спалень, комор і гардеробних цілком достатньо ламінату 31 класу. При правильному догляді ламінат 31 класу в умовах звичайної квартири може прослужити до 12 років, 32 — до 15, 33 — до 20, а найміцніший ламінат 34 класу не вимагає заміни протягом 25 років.

Щоб правильно вибрати ламінат, потрібно враховувати нюанси, що стосуються його товщини. Вона може складати 5, 8, 10 або 12 міліметрів. З одного боку, чим товще ламінат, тим він міцніший. Більш товстий ламінат переважніше для кімнат, де якість базового покриття залишає бажати кращого. Однак набагато вигідніше забезпечити якісне базове покриття і використовувати більш тонкий ламінат. Крім того, важливо враховувати, що при наявності теплих підлог ламінат меншої товщини вмить нагрівається: це означає, що не доведеться чекати і збільшувати потужність нагріву.