Як вибрати твердопаливний котел

Як вибирати твердопаливні котли? Чому ціна так сильно відрізняється у різних виробників? — Ці питання задає майже кожен хто хоче встановити котел на твердому паливі. Ми постараємося відповісти на ці питання. На нашому сайті ви вже могли прочитати про різновиди твердопаливних котлів. Але ось принцип вибору того чи іншого котла залишаються в тіні. А як відомо — істина знаходиться десь на перетині ціни і якості. Ніхто не бажає купувати що то марна, а й одночасно немає бажання переплачувати за те, що не варто — за ім’я, за невиправданий вагу, за неефективність.

Отже, перейдемо до суті питання. За практиці можна сказати, що покупець частіше прагне заплатити менше, а отримати більше. Виробник котлів знає, і намагається як правило завищити час горіння котлів, потужність та інші параметри. Чому виробник завищує параметри? У чому секрет підбору оптимальної потужності котла? … Всі ці питання корінням йдуть в одну річ — гроші і прибуток. Виробник завжди має можливість апелювати до якості палива і до монтажу котла. З цієї причини наша компанія надає комплексний підхід до проектування системи опалення, продажу котла, установки його, пуску та післягарантійного обслуговування.
При підборі потужності котла потрібно правильно розуміти принцип надмірності — це запас необхідний у разі різкої потреби в теплі. Приміром будинок охолов, або ви приїхали на вихідні — треба швидко розігріти будинок. Ось тут то і криється фокус — для розігріву будинку необхідно набагато більше енергії ніж для підтримки заданої температури. Необхідний запас потужності котла — 20-30%, але бувають випадки коли стоїть інженерне завдання для виконання якої потрібно запас 200-300% (таким випадкам ми присвятимо окрему статтю).

Читач, як правило не побачить в практиці розрахунку з запасом нічого особливого. Але є нюанс, як казав герой анекдоту, — не все твердопаливні котли однакові по суті. Ми присвячували окремий матеріал різновидам котлів на твердому паливі з ним можна ознайомитися на нашому сайті, в цих типах котлів полягає суть — від типу котла залежить його розмір і його собівартість і не можна зрівнювати кіловати від котла прямого горіння і від котла тривалого горіння — адже в деяких випадках вага чистого стали в обох варіантах при однаковій потужності — відрізняється в три рази.
Також варто згадати патенти, сертифікати та інші необхідні елементи — це також впливає на вартість.

Вибираючи твердопаливний котел треба відповісти собі на наступні питання:
— Як часто я збираюся перезавантажувати котел?
У випадку якщо ви готові жити біля котла, то можна брати найпростіший котел вітчизняного виробництва типу КЧМ. Якщо ж ви готові витрачати на котел, якомога менше часу — то варто замислюватися про котлах тривалого горіння.
— Скільки в мене є місця для облаштування котельні?
У великій котельні можна встановлювати будь-які комбінації і типи котлів, але частіше буває навпаки. Піролізні котли мають непоганий ккд, проте потужність таких котлів треба розраховувати з хорошим запасів на увазі швидкості їх горіння і встановлювати в комплексі а акумуляторами тепла — так типовий варіант для дому в 300 кв. метрів — котел 75-85 Квт, а також ємнісний накопичувач — на 2-3 тонни. Котел прямого горіння може бути досить компактним однак з поправкою на час його горіння. В котлах тривалого горіння реалізована ідея інтелектуальної підстроювання до потреб в теплі з боку системи опалення та водопостачання і при грамотному підборі і монтажі час горіння такого котла становить до 4-5 діб на дереві і брикеті.
— Найважливіше питання — скільки грошей є на котел?
Можна нескінченно говорити про те, що краще ворог хорошого, але від цього, грошей більше не стане — і тут варто згадати слова мудрої людини «Радість від низької ціни, триває набагато менше ніж розчарування від низької якості» Якщо йти на свідоме погіршення параметрів системи опалення то вже краще взагалі не займатися пошуком істини, а брати саами дешевий варіант котла який тільки можна знайти на ринку, без нарікань його експлуатувати.

В якості підсумків з питання вибору котла варто виділити наступне — котел повинен перекривати потреба системи опалення в теплі як мінімум на 20-30%, треба чітко уявляти собі процес експлуатації цього котла. І найголовніше — не варто зрівнювати вартість кіловата в різних типах котлів.