Як вибрати бойлер для дому

За типом водопостачання бойлери http://www.ua.all.biz/bojlery-bgg1005152 ділять на відкриті (безнапірні) і закриті (напірні).
Робочий тиск безнапірних водонагрівачів становить менше однієї атмосфери. Цей вид бойлерів дозволяє використовувати воду, що йде з резервуара знаходиться вище нагрівача, вода подається насосом або самопливом.

Перевага даних обігрівачів — низька ціна (оскільки можна використовувати недорогі, нестійкі до підвищеного тиску матеріали для виготовлення бака). До недоліків слід віднести малу ємність резервуара (5-10 літрів) і можливість підключення всього одного спеціального змішувача. Такі обігрівачі найчастіше використовуються на дачах, де немає необхідності у великих обсягах гарячої води.

Закриті (напірні) бойлери постійно знаходяться під тиском водопровідної системи. Відповідно, холодна водопровідна вода під тиском наповнює прилад і витісняє гарячу рідину при відкритті крана змішувача. Це ідеальна система для підключення до міської системи водопостачання. У закритій нагрівальної системі тиск досить високе, внаслідок чого з’являється можливість підключати кілька точок водозабору.

Напірні бойлери ділять на три групи:
малі, об’ємом від 5 до 15 літрів;
середні — від 20 до 150 літрів;
великі, ємністю до 1 000 літрів. Моделі перших двох груп, як правило, кріплять на стіну або монтують в спеціальні ніші. Великі бойлери, через свого масивного ваги та розміру, мають напольную конструкцію.

Основний елемент бойлера — бак певної ємності, в який за допомогою спеціальної системи подається холодна вода. На дні розташований ТЕН, що нагріває воду. Нагорі знаходиться система для відводу гарячої води. У бойлері важливо, щоб надходить холодна і нагріта вода активно не перемішується, а розташовувалися умовно шарами. Для цього придумані спеціальні системи, які дуже акуратно заливають холодну рідину на саме дно, до нагрівального елементу.

Слід пам’ятати: чим менше обсяг бака, тим швидше вичерпується гарячий резерв, і на виході піде холодна вода. Тому вибирайте бойлер з запасом корисного об’єму. Наприклад, Головна проблема накопичувальних водонагрівачів — накип на ТЕНедля сім’ї з чотирьох осіб необхідна модель, в якій обсяг бака складає хоча б 100-150 літрів (тоді води вистачить і на душ, і посуд помити), малі обсяги будуть доречні в кухні.
Важливим параметром, в більшості своїй визначальним ціну обігрівача, є матеріал, з якого складається або яким покритий бак. Компактні баки виробляються з поліпропілену або міді. Ємні агрегати мають сталевий корпус. Якщо це звичайна сталь, то для захисту вона обов’язково покривається емаллю. Якість емалі і визначає ціну апарату, його надійність і довговічність. Бак, забезпечений простим покриттям, матиме до трьох років гарантованої служби. А ось баки з титановою емаллю, згідно із заявами виробників, можуть прослужити більше семи років.
Ще надійніше системи з нержавіючої сталі. Сталевий бак не вимагає емалювання, він не піддається корозії, що не окислюється, може прослужити довгі роки. При цьому бак з «нержавійки» в кілька разів дорожче аналогів з інших матеріалів.
У більшості своїй бак має циліндричну форму і встановлюється вертикально. Але останнім часом частіше купуються моделі, які на догоду потребам вимогливих господарів можуть бути прямокутними і з горизонтальною установкою. Таку модель з легкістю можна розмістити в стіні або над підвісною стелею. Ось тільки вартість плоских бойлерів в кілька разів вище циліндричного водонагрівача.