Навіщо потрібні геологічні дослідження на ділянці

Виконання геологічних вишукувань цією геолого-дослідною компанією земельної ділянки з підготовкою звітної документації дає можливість оцінити стан ґрунтів у місці планованого будівництва дерев’яного будинку, що дозволить вам визначитися з вибором фундаменту — чи буде це стовпчастий фундамент (зводиться, як правило, в несприятливих ґрунтових умовах і при поверховості возводимой конструкції не вище 2), стрічковий фундамент зі звичайних бетонних блоків або монолітний залізобетонний, або достатньо буде обійтися гвинтовими фундаментами.

Наприклад, для будівництва дерев’яного будинку на глинистих ґрунтах потрібен один тип фундаменту, а при близькому залягання грунтових вод — інший. На піщаних грунтах і болотистій місцевості краще взагалі нічого не будувати. Але найоптимальнішим, звичайно ж, взагалі не бути «найпершим», а будуватися там, де інженерно-геологічні вишукування вже проводилися.

Розвідувальними свердловинами рекомендується пройти на глибину до 5 метрів так званим «конвертом», тобто під кутами планованого будівлі і чітко в середині. Але знову ж таки все залежить від масштабності вашої майбутньої споруди, тобто при поверховості майбутнього дерев’яного будинку від 2 і менше і при загальній площі будинку 150-300 кв. м. цілком можна обійтися і 2-ма, максимум 3-ма свердловинами. Досвідченому геологу не складе ніяких труднощів проаналізувати грунтові умови і зробити висновок.

Але все ж на кількості свердловин економити не варто інакше, припустимо, один з кутів вашого майбутнього будинку може потрапити на лінзу водонасиченого грунту (так званий «пливун»), що може привести до небезпеки обвалення. У такій ситуації, звичайно, приймаються відповідні заходи щодо зміцнення фундаменту, але краще уникнути таких ситуацій спочатку.