Дерев’яний будинок

Якщо рамка збирається на клею, то до обтискача її в кайме стики рейок і брусків промазують клеєм.

Після виготовлення рамки на неї наклеюють з двох сторін фанеру. Треба мати на увазі, що фанерна обшивка пустотілих щитів нерідко деформується, провисаючи між рамками. Це відбувається в тому випадку, якщо на бруски наноситься занадто багато клею, який, стікаючи з брусків всередину каркаса і випаровуючись, зволожує фанеру з внутрішньої сторони, внаслідок чого волокна нижнього шару розбухають і вигинаються всередину. Щоб уникнути цього рекомендується клейовий розчин наносити на зовнішні бруски не по всій ширині, а на проміжні рейки тільки короткими мазками, по такому принципу побудовані фінський будинок ціна http://visillatalot.com/ru/about/info-for-construction.

Після нанесення клею щити укладають один на інший пачкою (при цьому дуже важливо, щоб був збіг елементів каркаса) і обжимают в пресі. Питомий тиск при запресовуванні — 2-4 кг на 1 см2 рамки і рейок заповнення. При температурі приміщення 18- 20 час витримки щитів (смоляний клей) під тиском — 2,5-3 годину, а потім після розпресування ще не менше доби.

При гарячому пресуванні питомий тиск поступово підвищується від 2-4 до 8-10 кгсм2; температура підігрівання 130-140; загальна тривалість витримки під тиском 10-25 хв. Іноді при цьому спостерігається спучування і навіть відрив фанери від брусків. Це відбувається при швидкому спуску тиску без попереднього зниження температури плит. Повітря і водяні пари усередині щита від Дії високої температури розширюються і не встигають спокійно вийти при звільненні щитів із преса. Щоб уникнути цього спуск тиску в пресі виробляють поступово -за 2-3 хв., А в брусках рамки і в рейках заповнювача роблять поперечні пропили, які з’єднують все простір внутрішніх пустот щита із зовнішнім повітрям. Після склеювання і витримки пустотні щити маркуються і йдуть, на склад.