Землі і архітектура Украйни

На землях України збереглися численні архітектурні пам’ятки різних епох — це античні міста Причорномор’я — Ольвія, Пантікапей, Феодосія і Херсонес, пам’ятники Стародавньої Русі, оборонні споруди середньовіччя, пам’ятники архітектури XVII-XVIII вв. періоду підйому економічного та культурного життя України після возз’єднання її з Росією, народного дерев’яного зодчества та епохи класицизму. Представляють інтерес і житло на стоянці Мезень на Десні, де знайдені найдавніші в світі фрагменти живопису, всесвітньо відомі поселення Трипільської культури, скіфські кургани.

Архітектура Вінниці так само як і Входные двери в Виннице запам’яталися людям як частина нового и не стандартного рішення в архітектурі.

Особливо цінні для нас пам’ятки архітектури Київської Русі — давньоруської держави, в якому сформувалася культура, що згодом стала основою національних культур, в тому числі і архітектури російського, українського та білоруського народів. Серед них видатний пам’ятник архітектури і мистецтва Софійський собор, закладений в XI в. великим князем Ярославом Мудрим па самому піднесеному місці Києва.

Софійський собор являє собою пятинефний хрестово-купольний храм, увінчаний тринадцятьма куполами. Багату пластику всій споруді надає струнка виразна арочна система. Усередині собор прикрашений мозаїкою і фресками. Архітектурно-художній комплекс собору свідчить про високий рівень культури, мистецтва і техніки в давньоруській державі.

Серед споруд Європи того часу важко знайти інше, яке за своїм пишності, по своєрідності і досконалості художніх форм могло б рівнятися Київської Софії, яка зайняла чільне місце в скарбниці світової культури. І не випадково в 1967 році ЮНЕСКО прийняла рішення помститись у всіх країнах світу 930-річчя Київського Софійського собору.