Маєток Браницьких у Білій Церкві

Маєток Браницьких у Білій ЦерквіНевелике містечко Біла Церква з 1774 року перебувало у володінні польського коронного гетьмана Франциска Ксаверія Браницького. За його наказом у маєтку звели два палаци в стилі класицизму, зимовий і літній, і влаштували великий парк. Назвали парк на честь дружини Браницького Олександри — «Олександрією».

Власники парку не шкодували коштів на його облаштування. Для створення ландшафтів запрошували найкращих архітекторів і садівників, а один з них, Август Єнс, працював над парком 54 роки. На його честь тут встановлено пам’ятний знак.

Браницькі приїжджали до Білої Церкви щоліта, зими проводили в Петербурзі. їхній літній палац, що розташовувався у парку, не зберігся (він називався «Аустерія» на честь готелю, що стояв на цьому місці; austeria у перекладі з польської означає «корчма, готель»). Зате вцілів зимовий палац 1796 року, він розташований за межами парку, на бульварі 50-річчя Перемоги, 7. Тепер тут діє школа мистецтв.

У Білій Церкві у Браницьких гостював відомий філософ М. О. Бердяев, один з основоположників російського екзистенціалізму. Він залишив спогади про маєток: «Біла Церква і «Олександрія» — це справжнє феодальне герцогство, з двором, з безліччю людей, що тут харчувалися, з величезними стайнями породистих коней, з полюваннями, на які з’їжджалася вся аристократія Південно-Західного краю.

За обідом давали до п’ятнадцяти вишуканих страв». Зупинялися у графів навіть члени імператорської родини. Вони теж причетні до створення парку: місце, де росли посаджені ними дерева, називалося «Царським садом».

До сумнозвісного повстання 1825 року у Браницьких іноді гостювали декабристи — Муравйов-Апостол, Пестель та інші. На згадку про них у парку встановлено пам’ятник «Лавка декабристів».

Бував у «Олександрії» і О. С. Пушкін. Нині парк «Олександрія» площею 297 гектарів перебуває під опікою Національної академії наук України, але доступ відкрито для всіх охочих.

Тут росте близько двох з половиною тисяч видів рослин, відновлено паркову архітектуру. Колишній будиночок економа (управителя парку) перетворено на музей, де виставлено витвори мистецтва з колекції Браницьких.

Головна прикраса музею — мармурові скульптури італійських майстрів (Канова, Пампонолі).