Золоті ворота в Києві

Золоті ворота в КиєвіЗолоті ворота — це відтворене укріплення давнього Києва. Від нього залишилися тільки невеликі фрагменти стін, але 1982 року над ними звели захисний павільйон, який, на думку архітекторів, відтворює первісний вигляд воріт. Вінчає споруду надбрамна церква.

Всередині павільйону можна оглянути не лише залишки воріт, але й музейні експозиції. Тут виставлені зброя, прикраси, посуд та інші предмети, знайдені археологами в районі Золотих воріт. У 2000-х роках музей «Золоті ворота» відреставрували, і 2007 року відбулася церемонія урочистого відкриття.

Золоті ворота були головною, парадною брамою середньовічного Києва. Побудував їх близько 1037 року князь Ярослав Мудрий. Будівельним матеріалом стала плинфа — тонкі й широкі пластини з обпаленої глини.

Ворота захищали один із трьох в’їздів до Києва і були надійно укріплені. Окрім них у місті було ще дві брами (Лядська і Львівська), їх сполучали потужні оборонні стіни.

Пізніше над Золотими воротами побудували церкву Благовіщення, освятили її 1164 року, за правління князя Андрія Боголюбського.