Летичівський замок

Летичівський замокКомплекс пам’яток Летичева компактно розташувався в центральній частині селища. Передусім він відомий тим, що тут похований легендарний «український Робін Гуд» Устим Кармалюк. За радянських часів у селищі встановили великий 10-метровий монумент цьому ватажку селянського повстання. За спиною повстанця, закутого в ланцюги, височіє його в’язниця — Летичівський замок.

Історія замку почалася 1362 року, коли значні українські території увійшли до складу Великого князівства Литовського. У Летичеві, який був на той час досить великим містом, було побудовано дерев’яний замок, що став стратегічно важливим військовим пунктом Поділля. 1579 року, за наказом короля, староста Кам’янця Ян Потоцький перебудував замок у камені.

Це був чотирикутник оборонних стін з круглими вежами по кутах. 1606 року Ян Потоцький звів на замковому дворі домініканський монастир, що став важливим релігійним центром Поділля.

Головний храм монастиря — костел Успіння Діви Марії — чудова пам’ятка в стилі ренесансу. Для його освячення з Ватикану спеціально привезли ікону, що дістала назву Летичівська Богородиця. До нашого часу від Летичівського замку збереглися фрагменти стін по всьому периметру й ефектна Кругла вежа з декоративними зубцями.

Вціліли також монастирські будівлі.