Кудринецький замок

Кудринецький замокІз збереженням і популярністю Кудринецькому замку пощастило менше, ніж багатьом іншим українським архітектурним пам’яткам. Проте ті туристи, які все-таки наважаться відвідати його руїни, не залишаться розчарованими: Кудринецький замок розташований у мальовничому місці і вражає надзвичайним видовищем. Замок у Кудринцях побудував 1615 року воєвода Микола Гербурт.

Місце для неприступної твердині вибрали напрочуд вдало: замок стоїть на високому пагорбі і захищений з трьох боків його крутими схилами. Біля підніжжя пагорб омиває річка Збруч. Тільки з північного боку був відкритий доступ до замку, але його захищали рів і земляний вал. Тут розташовувався основний вузол оборони.

План замку — неправильний чотирикутник, форма якого зумовлена місцевістю. На трьох кутах височіли триярусні вежі, максимально пристосовані для фронтального обстрілу. Найкраще збереглася масивна західна вежа.

Вона має форму шестикутника. Над третім ярусом височів шатровий дах. На рахунку Кудринецького замку багато як вдалих, так і невдалих битв.

1648 року, під час Національно-визвольної війни, замок захопив загін Максима Кривоноса. Наприкінці XVII століття твердиню кілька разів захоплювали турецькі війська. Під їхньою владою замок перебував до 1683 року, коли польські війська витіснили ворога з подільських земель.

Проте після цього замок втратив оборонне значення і повільно занепадав.