Бережанський замок

Бережанський замокБережанський замок — головна резиденція Сенявських, знатного польського роду, серед представників якого були і коронні гетьмани, і воєводи, і придворні інтригани. Коли чоловіча лінія роду Сенявських урвалася (1726 рік), їхні володіння успадкувала інша знатна родина — Чарторийські, після них Бережани відійшли Любомирським, а потім Потоцьким. До XX століття замок перебував у хорошому стані, але дуже постраждав під час Першої світової війни.

Нині у Бережанському замку триває масштабна реставрація, тут планують влаштувати готель і ресторан. До будівництва замку підійшли ґрунтовно.

Болотисте місце робило його неприступним для ворогів, але утруднювало будівництво, тому під кожну стіну закладали спеціальний укріплений фундамент з дубовим настилом і глиняно-вапняним прошарком. Будівництво замку тривало 20 років і завершилося 1554 року.

Прототипом Бережанського замку послужив королівський замок Вавель у Кракові. Замок п’ятикутний у плані, а головним його укріпленням стали масивні бастеї.

Внутрішній двір забудований по периметру житловими і службовими корпусами, багато декорованими в стилі ренесансу. Як і у Вавелі, фасад палацу в два яруси обрамляли галереї з аркадами. Зали палацу прикрашали живопис і ліпнина.

Сенявські приймали в замку чимало важливих персон. У Адама Миколи Сенявського, великого коронного гетьмана і претендента на польський престол, у Бережанському замку гостювали Петро І, Іван Мазепа, Ференц II Ракоці.

Перлина Бережанського замку — Троїцький костел, який вважається однією з кращих в Україні пам’яток доби Ренесансу. У костелі збереглися барельєфи і багата ліпнина. У каплицях костелу облаштована фамільна усипальня Сенявських, їхні саркофаги роботи відомих скульпторів Генріха Горота і Яна Пфістера були витворами портретного мистецтва.

До наших днів уцілів надгробок Ганни Сенявської, перевезений в експозицію Олеського замку. Бережанський замок, один з небагатьох в Україні, жодного разу не був захоплений!

Навіть коли козацьким і турецьким військам вдавалося захопити місто, замок служив надійним прихистком для своїх мешканців.