Вигоди технологічного і будівельного блокування громадських споруд

Вигоди технологічного і будівельного блокування громадських спорудВигоди технологічного і будівельного блокування громадських споруд зумовили появу в забудові сіл принципово нових тинів кооперативних будинків, що давно застосовуються в міському будівництві,- це громадські, культурно-освітні і торгові центри. Включення в забудову сільської площі цих значних за розмірами споруд дозволяє по-новому вирішувати її просторову композицію.

Блоки громадських центрів об’єднують в одній споруді клуби, кафе-їдальні, кімнати побутового обслуговування, промтоварні і продовольчі магазини, готелі, селищні Ради, відділення Зв’язку, ощадні каси тощо.

Торгові центри поєднують в одному комплексі їдальні з центральною кухнею, продовольчі і промтоварні магазини, комбінати побутового обслуговування й готелі.

За цими проектами здійснюється будівництво громадських центрів у більшості сіл. Велике значення в сільському будівництві має спорудження господарських комплексів.

В архітектурі виробничих споруд відбуваються якісні зміни.

Творчі шукання архітектурно-будівельної і технічної громадськості дали нові сучасні і більш досконалі типи споруд, об’єднаних в укрупнені уніфіковані блоки, призвели до створення великих спеціалізованих тваринницьких ферм, сучасних високомеханізованих виробничих комплексів.

Найбільш значні за своїми об’ємами і компактні за розташуванням виробничі споруди органічно вписуються в сільський пейзаж.

При близькій відстані від населеного пункту вони зумовлюють планіровочну структуру села, впливають на його архітектуру.

Враховуючи масовість сільськогосподарського будівництва республіки, в 1959 році приступили до спорудження у великих масштабах дослідних об’єктів з метою перевірки архітектурно-будівельних і експлуатаційних якостей сучасних широкогабаритних споруд на збірних залізобетонних каркасах з широким використанням місцевих матеріалів і для опрацювання прогресивних методів утримання тварин і механізації виробничих процесів.

За цими принципами зведені великі молочні і відгодівельні ферми великої рогатої худоби в радгоспах «Бориспільський» Київської області і «Берекський» Харківської області, свиновідгодівельні експериментальні ферми: Миронівська, Узинська і найбільша в республіці П’ятихатська.