Тернопільський замок

Тернопільський замокТернопільська область — рекордсмен за кількістю замків в Україні, її адміністративний центр, місто Тернопіль, теж виникло завдяки замку. 1540 року польський король Сигізмунд І віддав безлюдні у той час землі коронному гетьманові Яну Тарновському за умови, що той зведе тут фортецю для захисту державних кордонів. Волю короля гетьман виконав: побудував замок, під захистом якого виникло і розросталося місто. За прізвищем засновника місто дістало назву Тарнополь, яка 1944 року трансформувалася в Тернопіль.

Король недаремно піклувався про місцеві землі: на місто часто нападали татари, не раз його захоплювали і розоряли разом із замком. А найбільша біда спіткала Тернопіль 1672 року, коли його захопили турецькі війська під проводом Ібрагіма Шишман-паші.

Місто зруйнували дощенту, і життя відродилося тут лише через століття, коли Тернопіль потрапив до складу Австрії й став адміністративним центром. Нова міська влада відремонтувала Тернопільський замок, а коли його оборонне значення втратило актуальність, переобладнала в палац.

Проте і світське життя замку виявилося недовгим: 1843 року приміщення зайняли військові і перетворили замок на казарми. Будівля дуже постраждала під час обох світових воєн, після чого 1957 року була відновлена і пристосована під палац спорту.