Середнянський замок

Середнянський замокСелище Середнє дістало таку назву тому, що лежить рівно посередині шляху від Ужгорода до Мукачевого. У туристичних колах відомий Середнянський замок — унікальна пам’ятка для України. Історія замку оповита досі не розгаданою таємницею. За версією, що склалася, замок побудували в XII столітті лицарі ордену тамплієрів, що робить Середнянськую цитадель унікальною пам’яткою, оскільки це крайній східний з відомих замків ордену.

На користь лицарської версії свідчать і архітектурні особливості замку: він є вежею-донжоном, що стоїть осібно, і пристосований для життя в ньому, і самодостатній в оборонному плані. Такі замки були характерні для європейського романського стилю раннього середньовіччя.

Непривабливий на фотокартках, в реальності замок вражає розмірами: його площа становить 18,6 на 16,5 метра, а нинішня висота сягає 12 метрів. Замок мав три поверхи, причому вхід до вежі розташовувався на рівні другого поверху: під час нападу сходи, що вели до нього, прибирали, і спантеличені вороги залишалися внизу ні з чим. На перший поверх можна було потрапити тільки гвинтовими сходами з другого поверху.

Поверхи були розділені на кімнати: дві на першому, три на другому. Третій поверх практично не зберігся, тому важко судити про його планування і призначення.