Пнівський замок

Пнівський замокУ передмісті Надвірної збереглися руїни Пнівського замку, що був деякий час найпотужнішою фортецею Прикарпаття. Побудований у XVI столітті, він належав магнатському роду Куропатвів. Замок на просторому пагорбі над річкою Підзамче був добре захищений. Потужні стіни оперізували п’ятикутником плоску вершину пагорба, посеред якої височів магнатський палац, оточений господарськими корпусами.

Кути замку захищали п’ять могутніх веж, ще одна вежа охороняла браму. На стіні цієї двох’ярусної чотирикутної вежі, приземкуватої і суворої, пронизаної похмурими бійницями, досі видно отвори для ланцюгів, на яких піднімали й опускали перекидний міст через замковий рів. Усередині вежі розташовувалася сторожка, тут навіть можна побачити залишки каміна, біля якого охоронці замку грілися в холодну пору.

У середині XVII століття рід Куропатвів згас, і власниками замку стали Сенявські, а після них — Цетнери. Поступово замок втратив військове значення і занепав. З кінця XVIII століття він перейшов у володіння держави — Австрії, споруду почали здавати в оренду.

Орендарі й місцеві мешканці поступово перетворили замок на руїни, розібравши його внутрішні будівлі на будматеріали.