Галицький замок

Галицький замокГалич — місто з багатою історією, колишня столиця Галицького князівства. У XIII столітті воно було одним із найбільших міст Європи і займало площу, яка перевищувала територію сучасного Галича. Центр давньої столиці з князівським градом розташовувався на території нинішнього села Крилос, а власне місто з приміськими селами, монастирями і замками тягнулося майже на 10 кілометрів, і в ньому мешкало близько 15 тисяч жителів.

Нині на території околиць Галича і прилеглих сіл створено історико-культурний заповідник «Давній Галич» площею 80 квадратних кілометрів — це приблизна територія тогочасного міста. Заповідник охороняє низку пам’яток державного і світового значення: фундаменти 14 церков XII-XIII століть, що згадуються в літописах, 134 пам’ятки археології, 18 природних об’єктів, органічно пов’язаних з пам’ятками історії й архітектури.

При заповіднику працюють Музей історії давнього Галича, Музей народної архітектури і побуту Прикарпаття, регіональний природно-ландшафтний парк. Головні пам’ятки історичного міста: дитинець давнього Галича з каплицею Святого Василія, князівське поховання Галичина Могила, старовинна Успенська церква в селі Шевченкове і Старостинський замок у Галичі.

Галицький Старостинський замок височіє на крутій горі на березі Дністра. В наші дні біля підніжжя гори лежить центральна частина сучасного Галича, а в князівські часи тут розташовувалася пристань на Дністрі, що давала вихід до моря.

Замок мав велике стратегічне значення — він захищав пристань і контролював пересування кораблів по Дністру. До XV століття замок був одним з найзахищеніших на Галичині, чисельність його гарнізону сягала тисячі людей.

Для ефективного захисту потрібен був хороший огляд — із Замкової гори і тепер розлягається захоплива панорама річки. До наших днів від Галицького замку вцілів лише фрагмент: ділянки кам’яних оборонних стін і одна з трьох замкових веж — найголовніша, та, що слугувала цитаделлю. Ця вежа теж була напівзруйнована, але її повністю відновили і привели до ладу під час недавньої реконструкції замку.

Надалі планується відтворити за архівними матеріалами ще один фрагмент замку — зруйновану каплицю Святої Катерини, яка сполучалася з вежею стіною з дерев’яною галереєю.