Ужгородський замок

Ужгородський замокЗакарпаття — особлива територія на карті України. Відрізана від іншої частини країни хребтами Карпат, ця земля упродовж століть залишалася осторонь від військового і політичного життя України, яку роздирали внутрішні суперечності й владолюбні сусіди — Польща, Росія, Османська імперія. На території Закарпаття творилася історія Угорщини, а саме боротьба угорського народу за незалежність від Австрійської імперії Габсбургів.

Центром історичних подій Закарпаття було місто Ужгород. Пам’ять про минулі часи досі зберігають стіни Ужгородського замку.

Основні будівлі Ужгородського замку, що збереглися, зведено за часів Другетів — знатного роду італійського походження, що володів замком з 1322 до 1691 року. А остаточного вигляду замок набув наприкінці XVII століття при Міклошеві Верчені, що успадкував замок від дружини, останньої представниці роду Другетів.

Тоді сувора фортеця перетворилася на гостинний палац, що став центром світського життя Ужгорода. Після Верчені замок зайняв греко-католицький єпископат, а нині, уже понад півстоліття, тут розташовується Закарпатський історичний музей. Замок, що височіє на вершині 30-метрового пагорба, сплановано з урахуванням його рельєфу: неправильний чотирикутник з бастіонами, що виступають по кутах.

У широкому замковому дворі влаштовано парк, прикрашений скульптурами. Тут також можна побачити фундамент найстарішого в Ужгороді храму, церкви Святого Юрія. Триповерхова будівля замку нависла над найкрутішим схилом пагорба.

Вона складається з чотирьох крил, що оточують квадратний внутрішній двір з колодязем. По кутах височіють вежі.

Замок слугував не лише резиденцією Другетів, але й потужною цитаделлю, здатною протистояти ворогові навіть тоді, коли зовнішні бастіони були захоплені. Товщина замкових стін з бійницями досягає 3 метрів, у підземеллях влаштовано каземати, тут також були в’язниця і камера тортур.

Будівлю замку оточує штучний рів, а вхід до нього лежав через підйомний міст, замінений у наші дні кам’яним. Арку входу прикрашає барельєф із зображенням чотирьох дроздів — родовий герб Другетів. При Верчені, коли замок став центром світського життя, було зроблено новий вхід до замку, обрамлений терасою з балюстрадою.

Нині в 30 залах замку розміщений Закарпатський історичний музей, експозиція якого розповідає про своєрідну й дивну історію Закарпатського краю. Перлина експозиції — колекція виробів із бронзи: зброя, предмети побуту, прикраси.