Свірзький замок

Свірзький замокЧудовий замок епохи Ренесансу зберігся у Свіржі, невеликому селі, яке колись було доволі великим містом. Замок мальовничо височіє на пагорбі, над спокійною гладінню великого озера, в оточенні столітніх дубів і лип. Відомості про Свірж як про місто з’являються в письмових джерелах з початку XV століття. Проте замок звели пізніше, в другій половині XV століття, коли власником міста став князівський рід, що зробив Свірж своєю головною резиденцією(потім називали себе князями Свірзькими).

Імовірно, зведенням замку займалися брати Андрій і Мартин Свірзькі, і будівництво завершилося 1482 року. Замок Свірзьких виконував передусім оборонну функцію. Природний захист забезпечувала річка, що омивала пагорб із замком з трьох боків.

З четвертого боку викопали штучний рів, що заповнювався водою. Квадратний у плані замок мав дві оборонні вежі. На початку XVI століття, мабуть, проводилися ще якісь будівельні роботи.

Про них не залишилося документальних відомостей, але на це вказує дата «1530», вигравійована над брамою замку з внутрішнього боку. До наших днів від нього збереглися одна (західна) вежа і фрагменти стін, решту розібрали під час реконструкції замку в XVII столітті.

1641 року Свірж і замок викупив граф Олександр Цетнер, нащадки якого володіли містом до XIX століття. На початок XVII століття фортифікація замку застаріла, і граф провів істотну реконструкцію, перебудувавши Свірзьку фортецю в тому вигляді, в якому вона і збереглася з невеликими змінами до наших днів.

Свірзький замок розширили, і тепер він складався з двох дворів, розміщених на терасах різної висоти: верхнього східного і нижнього західного. Верхній двір, парадний, або панський, забудований по периметру житловими корпусами.

Вхід до нього лежить через південний корпус, в центрі якого височіє надбрамна вежа. Арку входу прикрашає різьблений портал у стилі пізнього ренесансу, до неї вів перекидний міст через глибокий штучний рів. У бік входу звернена безліч бійниць, оскільки цей бік замку найбільше потребував оборони.

Обабіч корпусу височіють вежі під шатровими дахами, що мають по три надземні поверхи і по два підземні яруси з казематами. Окрім трьох веж південного корпусу, верхній двір захищала вежа північного корпусу.

В глибині двору, перед північним житловим корпусом, влаштована невелика тераса з балюстрадою. Нижній двір, господарський, має окрему браму і захищений двоповерховою вежею, що звужується догори.

У центрі двору викопаний колодязь. Поряд із замком осібно височіє п’ятигранна вежа. Вона відрізняється від інших споруд, й історики не дійшли єдиної думки, якою була її роль в обороні замку.

За однією з версій, вежа збереглася від раннього замку часів князів Свірзьких.