Шкільні споруди

Шкільні спорудиДеякі архітектори прагнули відбити в шкільних спорудах національний колорит шляхом сміливого застосування кольорового орнаменту, тематичних барельєфів та декоративних плям, прикладом чого може бути школа в Новій Каховці. Отже, вміле використання кольору і контрастні протиставлення на спокійній площині стіни, застосування орнаментальних вставок, виконаних способом, або ліпленням, а також різнокольорової цегли — все це збагачує архітектуру шкільних будинків, надає їм високого естетичного звучання.

За десять повоєнних років збудовано безліч громадських споруд, які зайняли визначне місце в забудові міст.

Так, окрасою Одеси став будинок залізничного вокзалу, зведений за проектом архітектора Л. М. Чупріна.

3а своїм масштабом та архітектурою він органічно ввійшов до існуючої забудови і поклав початок формуванню привокзальної площі.

Над головним входом до будинку вокзалу розміщена скульптурна композиція, яка надає споруді урочистості.

Барельєфи в інтер’єрі розповідають про важливі епізоди з історії міста-героя — повстання на панцернику «Потемкин» і визволення Одеси від гітлерівців.

На жаль, в рішенні головного фасаду застосовані різнохарактерні архітектурні елементи, які порушують стильову єдність і монументальність будови.

Особливо цікавим у ансамблі Приморського бульвару є відбудований Палац моряків.

Згідно з проектом архітекторів В. П. Кремлякова, К. Б. Корченова, В. К. Головіна зруйнована частина будівлі зазнала докорінної реконструкції.

Автори раціонально використали невелику ділянку, розташувавши на ній театр на 700 місць, комплекс спортмайданчиків і затишні дворики з зеленими насадженнями.