Підвищення рівня й культури громадського обслуговування населення

Підвищення рівня й культури громадського обслуговування населенняНевпинне підвищення рівня й культури громадського обслуговування населення відображається і в будівництві численних торговельних закладів, комбінатів побутового обслуговування і установ громадського харчування. Споруджено нові великі універмаги, криті ринки, ресторани, кафе й різноманітні спеціалізовані магазини.

Найкрупнішими з них є криті ринки у Донецьку, Дніпропетровську; новий універмаг на площі Перемоги, критий ринок і ресторан «Метро» у Києві; кафе «Кристал» у Харкові.

В цих спорудах застосовано прогресивні прийоми організації обслуговування й торгівлі.

По-новому, з великою винахідливістю створюється реклама і оформляються вітрини.

В оздобленні ряду споруд застосовують тематичні панно й вставки З барвистої кераміки.

Провідні ансамблі наших міст, селищ і сіл збагатились адміністративними і громадськими установами.

Великі будинки для них зведені в Донецьку, Луганську, Києві.

Поширилось будівництво споруд райкомів партії і райвиконкомів, більшість яких виконуються за типовими проектами.

В цей період було введено в дію ряд будинків для проектних організацій, науково-дослідних інститутів, поштамтів та багато інших споруд різноманітного призначення, в яких відображені прогресивні риси радянської архітектури.

Перебудова творчої спрямованості архітекторів і художників стала основою яскравого спалаху синтезу мистецтв в архітектурі.

Величність містобудівельних ансамблів, грандіозні масштаби будівництва, структурна чистота форм нових споруд стали благодатним ґрунтом для творчої співдружності архітекторів і художників.

Чудові ансамблі багатьох міст доповнили численні пам’ятники, монументи і панно, які стали невід’ємною частиною забудови, збагатили її ідейно-художній зміст яскравими образами.

В ці роки встановлено пам’ятники В. І. Леніну в Харкові, Дніпропетровську, Запоріжжі, Полтаві, Херсоні, пам’ятники Т. Г. Шевченку в Донецьку й Черкасах, І. Я. Франку у Львові й Києві, 0. С. Пушкіну в Києві.

В панораму столиці України органічно ввійшов суворий і разом з тим величний комплекс Парку вічної слави воїнам Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, створений на високому березі Дніпра (автори — архітектори А. М. Милецький, В. В. Бакланов, Л. В. Новиков та скульптор І. Г. Першудчев).

Біля підніжжя 26-метрового скорботного обеліска — могила Невідомого солдата, а поруч, на алеї Журби,- 34 могили героїв Великої Вітчизняної війни.

Вічним вогнем сяє слава безсмертним синам Батьківщини.

Оригінальна споруда пам’ятника-музея в Нових Петрівцях під Києвом, на місці командного пункту військ 1-го Українського фронту, які визволили столицю України від фашистських загарбників.

Строга, лаконічна за формами ротонда, в середині якої влаштовано музей, завершується енергійною фігурою радянського солдата-переможця.

Поширеними стали в цей час крупні кольорові панно з полив’яних і не полив’яних керамічних плиток.

Особливо треба відзначити застосування творів монументалістів на будовах шкіл, шкіл-інтернатів, дитячих закладів, де вони відіграють виховну роль.

3окРема треба згадати панно на стінах шкіл у Дарниці й Краматорську.