Палац баронів Шенборнів

Палац баронів ШенборнівОдна з архітектурних перлин Закарпаття — мисливський палац графів Шенборнів. Він прекрасно зберігся, і тепер тут розміщується санаторій «Карпати», де лікують серцево-судинні захворювання. Туристам доступ на територію санаторію відкритий, по палацу проводяться екскурсії.

Палац стоїть у мальовничому місці, під захистом карпатських вершин і в оточенні лісів. Недаремно це місце припало до смаку любителям полювання — баронам Шенборнам, що володіли Закарпаттям, коли воно входило до складу Австро-Угорської імперії.

Палац побудовано 1890 року в стилі романтизму з елементами готики. Черепичні дахи, загострені вежі — все це створює образ французького замку епохи хоробрих мушкетерів.

Інтер’єр палацу мав занурювати в атмосферу затишку і комфорту, таку бажану після активних розваг. Цьому сприяли численні каміни, вишукані дерев’яні сходи, люстри, прикрашені мисливськими трофеями.

Характерна д\я мисливського будинку деталь — люстра з оленячих рогів з фігурою змієногої Мелюзини, кельтської феї, що захищає лицарів від нещасливих випадків на полюванні. В елементах внутрішнього і зовнішнього оздоблення повторюється геральдичний знак Шенборнів — коронований лев. Навколо замку влаштовано чималий парк.

Тут ростуть буки, канадські ялини, японські вишні, сосни Веймута, самшит і багато інших рідкісних видів. У парку є озеро, береги якого повторюють контури Австрійської імперії часів Габсбургів.