Невицький замок

Невицький замокНеподалік від Ужгорода, у передгір’ях Карпат, над міжнародною трасою М 06 височіють руїни Невицького замку. Це популярне місце серед туристів, попри те що замок зруйновано ще в XVII столітті. їх приваблює незвичайний вигляд замку, величний і романтичний, не характерний для замків рівнинної частини країни, що лежать по інший бік Карпатських гір. Замок побудовано на кратері згаслого вулкану заввишки 125 метрів.

Незвичайна й округла форма замку, зумовлена рельєфом гори, й те, що фортечні стіни утворюють два ряди оборони. Крім того, замок захищали два ряди ровів і валів.

Внутрішній двір оточували житлові корпуси, що збереглися фрагментарно. У могутніх стінах досі можна побачити кам’яну лиштву на вікнах та одвірки на дверях, а в деяких приміщеннях збереглися залишки камінів. Між житловими корпусами височіє вежа-донжон — головна цитадель фортеці.

Вежа під високим дерев’яним дахом здіймається над руїнами замку, і її здалеку видно з траси, що проходить біля підніжжя Замкової гори. Посеред двору видно залишки замкового колодязя. Докопатися до підземних вод на верхівцю вулкану було неможливо; тому в колодязь просто збирали дощову воду.

Внутрішні будівлі оточує зовнішнє кільце стін, пронизаних рядами бійниць. Стіни захищають чотири вежі: три напівовальні й одна трикутна в плані. Особлива увага приділялася захисту замкової брами, розташованої у важкодоступній частині, над обривистим схилом гори.

Браму захищала потужна шестикутна вежа, що виступала за лінію стін і давала можливість обстрілювати ворога одразу з двох боків: з вежі й з фортечних стін. Вежу сполучає із замком вузький коридор з двох паралельних стін — захаб. Ворог, що проломив браму, опинявся тут у тісній пастці під обстрілом захисників замку.

Невицький замок було зведено в XIII столітті, спочатку з дерева. 1328 року його господарями стали Другети, власники Ужгорода.

Вони й зробили замок кам’яним. 1643 року в Закарпатті сформувався національно-визвольний рух угорців проти влади Австрійської імперії Габсбургів. Очолив рух трансільванський князь Дьєрдь II Ракоці.

Під час воєнних дій 1644 року Невицький замок зруйнували війська повстанців. Відтоді його не відновлювали, оскільки на той час фортеця застаріла і не могла протистояти вогню гармат.

Мальовничі руїни Невицького замку туристи відвідували ще в XIX столітті. Неодноразово проводилася консервація руїн, завдяки якій замок підтримується в стабільному стані.