Архітектура великопанельних та великоблокових будинків

Архітектура великопанельних та великоблокових будинківАрхітектура великопанельних та великоблокових будинків характеризується простотою і структурною зумовленістю форм, усі деталі функціонально і конструктивно необхідні. Вирішальну роль відіграє членування стін, форма балконів, лоджій, еркерів, вікон та балконних дверей, акцентування сходових кліток і входів до будинків.

У Києві, Полтаві, Черкасах та інших містах фасади будинків збагачено застосуванням світлих керамічних плиток, якими облицьовані панелі, у поєднанні З яскравим кольоровим облицюванням входів, цоколів і фризів будинків, а також глухих торцевих стін.

У Сєвєродонецьку широко застосовують кольорові та білі силікатні вироби.

Велику увагу архітектори приділяють рішенню інтер’єра малометражних квартир, проектуванню обладнання кухонь, вбудованих меблів.

Розробка інтер’єра квартири стала основою проектування і виробництва нових типів малогабаритних меблів.

Впроваджуються в будівництво нові вироби з пластичних мас і ефективних матеріалів, які замінюють в інтер’єрі дерево і штукатурку.

Розробляються декоративні тканини і кераміка, в яких знаходять відображення традиційні мотиви українського декоративно-прикладного мистецтва.

Масове спорудження жилих будинків з великих панелей відкрило можливість дальшого зниження вартості будівництва.

Істотним етапом удосконалення конструктивної і планіровочної структури жител, підвищення їх експлуатаційних якостей було експериментальне проектування і будівництво, скероване на відбір раціональних і економічних рішень.

Важливим завданням його була дальша уніфікація об’ємно-просторової і конструктивної системи споруд.

Починаючи з 1958 року, у Києві, Донецьку, Харкові та інших містах було організовано експериментальне будівництво.

У Донецьку зведено чотириповерховий безкаркасний будинок, де застосовано шатрові перекриття розміром на кімнату (це дозволяло економити 15 сантиметрів висоти будинку на кожному поверсі), економічне обладнання кухонь, вбудовані меблі, нові типи вікон і дверей, а також різні види нових облицювальних матеріалів.

У Києві на хуторі Нивки зведений великопанельний жилий будинок з несучими просторовими блоками санітарних вузлів.

Заводський монтаж санітарних вузлів і кухонь дозволив скоротити на 10 процентів строки робіт і значно знизити їх вартість.

Дальшим кроком у розвитку просторових конструкцій у житловому будівництві стало спорудження будинків з просторових елементів, блоків-кімнат, розроблених під керівництвом архітектора М. Д. Плехова.

Проекти будинків такої конструкції складені колишньою АБіА УРСР разом з Діпроцивільбудом і Київпроектом.

У 1960-1962 роках споруджені перші п’ятиповерхові будинки такої конструкції.

Спорудження їх показало більшу ефективність використання можливостей залізобетону і шлях до дальшого підвищення заводської готовності збірних елементів.

Блок-кімнати виготовляються на заводі повністю опорядженими і після постановки їх на відповідному місці залишається лише підключити до них комунікації будинку.

Крім того, будинки такого типу мають можливості різноманітної об’ємно-просторової композиції.