Спорудження Дніпрогесу

Спорудження ДніпрогесуСпорудження Дніпрогесу тісно пов’язано із створенням велетнів індустрії Запоріжжя, Дніпропетровська, Кривого Рогу, Нікополя та інших промислових центрів і сприяло розв’язанню проблеми судноплавства по Дніпру. Виняткова цінність архітектури Дніпрогесу — в її реалістичних формах, величній простоті, а головне — в конкретно-історичній виразності, в якій знайшла втілення переможна хода соціалізму.

Водночас з Дніпрогесом будувалися районні електростанції — Харківська, Штерівська, Київська, Криворізька, Краматорська та інші.

Розгорнулося спорудження міських електростанцій в Дніпропетровську, Луганську, Полтаві, Жданові.

Значних успіхів досягло на Україні будівництво сільських електростанцій, струм від яких дав змогу електрифікувати тисячі колгоспних господарств.

Найкрупніші з них — Букінська на річці Горний Тікіч в Черкаській області, на Південному Бузі у Вінницькій області та інші.

До видатних споруд промислової архітектури по праву належить комплекс споруд першої в СРСР кінофабрики, побудованої в Києві у і 926-1929 роках за конкурсним проектом архітектора В. М. Рикова.

Головне місце в симетричній композиції комплексу споруд кінофабрики займає великий корпус знімального павільйону.

Виробничі корпуси пов’язані з ним одноповерховими критими переходами, утворюючи просторі внутрішні двори.

Планіровка споруд відповідає технологічному процесу.

Численні приміщення виробничих корпусів згруповані за функціональним принципом і пов’язані між собою світлими і широкими коридорами.

Зовнішній вигляд споруд відбиває в художній формі їх призначення, конструктивну основу, властивості застосованих будівельних матеріалів.

Незважаючи на відсутність передбаченого проектом триповерхового адміністративного корпусу з центральним входом по осі головного фасаду комплекс споруд Київської кінофабрики займає почесне місце серед кращих зразків промислової архітектури України тих часів.

Спорудження заводів і фабрик невпізнанно Змінювало вигляд міст республіки, відігравало роль основного місто утворюючого фактора.

Запоріжжя, Луганськ, Донецьк, Макіївка та інші українські міста перетворилися у великі індустріальні центри; омолоджувалося обличчя таких сивоголових міст як Харків, Дніпропетровськ, Київ.